Skip links

El 76% dels periodistes creuen que la societat té una opinió negativa del seu treball

El 76% dels periodistes creuen que la societat té una opinió negativa del seu treball. Estan satisfets els periodistes amb els resultats del seu treball? Si fem cas al que els professionals del sector han contestat en l’últim Informe sobre la Professió Periodística realitzat per l’Associació de la Premsa de Madrid, la resposta és no. I és que un 76% dels periodistes creuen que la societat té una opinió negativa sobre el periodisme , enfront del 10% que considera aquesta percepció positiva.

Tres quartes parts de dels enquestats consideren que els periodistes projecten una imatge negativa, un 20% la cataloguen de molt negativa i el 55%, força negativa. Les causes són conegudes i coincideixen amb les ja advertides en estudis passats. El groguisme, el sensacionalisme i fer un espectacle de la professió és la principal causa d’aquesta imatge degradada per a un 60% dels periodistes enquestats. Preocupa especialment l’increment en un 8% d’aquesta dada, respecte a l’any 2017.

No obstant això, no és l’única causa que posa en dubte la percepció que la societat rep dels professionals de la informació, segons els propis periodistes. La manca de rigor, de la qualitat de la informació i el no contrastar la informació és la segona causa que genera aquest sentiment per al 44% dels enquestats. Mentre que els interessos econòmics (39%), la manca d’independència (38%) o els mateixos tertulians (35%) també s’han escalat punts en aquest rànquing respecte a l’any passat.

No obstant això, l’informe també revela que a l’hora de valorar la independència, els resultats d’aquest any indiquen una millora, ja que els periodistes li atorguen una puntuació de 4,7 en una escala de l’1 al 10 (l’any passat era de 4,4). La independència dels periodistes en l’exercici de la seva feina té un correlat de confiança amb el qual la població rep les seves informacions. En aquest sentit, se sap que el conjunt de la població espanyola puntua aquesta confiança amb un 5,5 mantenint la mateixa opinió que l’any passat.

 

Font: Prprensa