Skip links

Els periodistes del matí seran periodistes d’eSports

Després de deixar clar que són espectadors i marques qui paguen la festa dels eSports, al Gamelab de Madrid s’ha parlat molt sobre com deuen els mitjans de comunicació afrontar l’onada d’aquest nou esport.

Superada l’època en què estaven considerats una competició de nínxol, els eSports ja formen part de la graella de programació de cadenes com Movistar+ o la Cadena Cope. Precisament dos periodistes d’aquests mitjans, Ricardo Serra i Àngel Paniagua, respectivament, han estat els elegits per parlar sobre l’impacte dels esports electrònics en els mitjans durant el congrés de videojocs Gamelab. Un debat moderat per Marc Antón, periodista i professor a la Universitat Complutense de Madrid.

“El debat sobre si els eSports són un esport o no, està superat. Hem de tractar-lo com a tal a efectes de narració esportiva” ha apuntat Àngel Paniagua, periodista especialitzat en bàsquet i responsable del podcast eGamers a Cope. “El primer que hem de fer és molta pedagogia. El micròfon de la Cope ens permet arribar a una audiència massiva que no coneix l’entorn dels eSports així que el primer que hem de fer és explicar-nos”, ha assegurat. Coincidia en aquest punt el seu col·lega Ricardo Serra que també feia una crida a trobar l’equilibri “per no avorrir els experts amb continguts excessivament pedagògics” .

A partir d’aquí, i sent conscients que qualsevol esport que no sigui el futbol serà una mica marginal en els mitjans generalistes espanyols, els periodistes han animat a tots els assistents a l’Gamelab a explotar totes les possibilitats d’un storytelling propi com el dels esports electrònics .

“Us agradi o no, els periodistes del matí sereu periodistes de eSports. Són un esport que ha vingut per quedar-s’hi “, ha assegurat Àngel Paniagua. I per això ha aconsellat a tots els nous periodistes a formar-se i especialitzar-se: “Caldria tenir un expert per cada esport dels eSports igual que passa ara amb l’atletisme”.

Pel que fa a l’abundant ús de anglicismes en les retransmissions de eSports, Ricardo Serra ha reconegut el repte i ha demanat que s’afronti amb naturalitat sense perdre de vista el que passi en les retransmissions de eSports d’altres països.

 

Les guerra de les retransmissions

Si les tecnològiques segueixen marcant el ritme de tot el que passa en el món en general i en el sector de l’entreteniment en particular, Àngel Paniagua ha apuntat que serà “qüestió de temps” que grans players com Amazon i Facebook entrin en el negoci dels drets de retransmissió de eSports. De fet, recordava la compra del web de videojocs Twitch per part d’Amazon el 2014 com a primer pas en aquesta direcció.

Però per quan això passi, ja podria existir el contingut de pagament dels eSports encara que hauria de ser un contingut premium, segons l’opinió de Ricardo Sierrra, perquè l’espectador estigui disposat a pagar per ell.

Per la resta, a preguntes de l’auditori, els ponents han coincidit a qualificar de positiu que grans clubs de futbol es decideixin a invertir en eSports. “Si el Reial Madrid presenta el seu propi club de eSports, tindria una repercussió tremenda. Seria notícia de capçalera de tots els mitjans” , ha assegurat el periodista de Movistar+. Un punt en el qual també ha coincidit Àngel Paniagua a valorar-lo com a molt positiu per a la indústria dels eSports.

No obstant això, era el propi moderador del debat, Antón Marcos, qui completava amb la nota crítica: “Sens dubte, l’entrada del Reial Madrid ajudaria al sector dels eSports, però aquesta entrada hauria d’anar acompanyada d’una inversió important. El model ha demostrat que no val la inversió tímida d’entrar en el sector perquè els millennials són aquí. El model de creixement ha de ser el de comprar clubs” , com la compra dels Giants per part del Reial Madrid. Qui s’anima? 😉

 

Font d’imatge: buhomag-cms.imgix.net