Skip links

El poder de les “soft skills” com a clau en el desenvolupament professional

El magnat xinès Jack Ma explica com no li agrada que els seus fills tinguin notes inferiors a 7. El sorprenent és que tampoc se sent còmode quan les treuen superiors al 8,5. El motiu és que considera que aquesta dedicació per treure una nota millor que bona –“excel·lent”- se l’estan traient al desenvolupament d’altres habilitats que són igual d’importants en la vida professional. Crec que aquesta és la clau de l’ocupabilitat en el futur; el desenvolupament de les “soft skills” (equilibri adequat entre les teves habilitats tècniques i interpersonals). Treure bones notes s’aconsegueix mitjançant una tècnica que només serveix per a treure bones notes. Per res més.

Per ser empleable (persona que té les habilitats i el potencial per ser un bon empleat) cal aprendre tècniques professionals, diferents a les acadèmiques, i només es pot fer en la pràctica. Per això són tan importants les pràctiques, però no només en acabar la carrera. Haurien de fer-se pràctiques al llarg de tota la carrera, des del primer dia.

La vida professional no és només saber com es fa un pla de màrqueting o un balanç. També és entendre el que vol el teu cap, perquè moltes vegades ni ell ho sap i només necessita que l’ajudin a definir-se. També és entendre que el teu cap no té la raó, només pren decisions sota un criteri i cal saber gestionar la frustració i assumir un sol criteri entenent que no podem fer cadascú la guerra pel nostre compte.

Per posar-se en el camí de l’ocupabilitat cal aprendre tècniques professionals, diferents a les acadèmiques, i només es pot fer en la pràctica. Naturalment que cal ser intel·ligent emocionalment i no deixar que unes coses en contaminin altres. També ho és el saber influir i generar confiança. O tenir vocació de servei. O saber captar l’atenció i comunicar eficaçment. Tot això també és la vida professional i aquestes habilitats es desenvolupen ampliant el nostre catàleg de vivències, probablement fora dels entorns formatius.

I és que hi ha una diferència important; avui dia les tècniques canvien ràpid, d’un any per l’altre. No obstant això, les habilitats socials han estat gairebé sempre les mateixes des de fa segles. La gent simpàtica, fiable o servicial ha estat sempre molt semblant. No obstant això, hi ha professions -tècniques- que no existiran en cinc anys.

Els nostres fills necessitaran actualitzar les seves tècniques cada poc temps. No obstant això, les “soft skills” van directes al sistema operatiu, s’acumularan sobre les experiències anteriors i les utilitzaran durant tota la seva vida.

Conec processos de selecció en els quals s’han donat per assumits els coneixements tècnics i la contractació s’ha realitzat només en base a l’efecte actitudinal. No obstant això, mai he vist una contractació basada només en el currículum sense tenir una entrevista personal.

Fins i tot els entrenadors necessiten una xerrada amb el jugador abans de fitxar-lo per assegurar-se que s’integraran bé al vestidor. Perquè les habilitats humanes sempre han marcat la diferència i sempre ho faran. La clau de l’ocupabilitat en el futur serà el desenvolupament de les “soft skills”.

 

De: Eduardo Lazcano
Font Imatge ipmark,personaltoday