Skip links

La premsa encara importa en publicitat

La premsa escrita encara no ha mort. Portem anys observant el declivi d’un mitjà de comunicació que ja no és no el que era. Però, com l’Au Fènix, la publicitat en paper està renaixent de les seves cendres. Són moltes les marques que en l’era del que digital i les xarxes socials recorren al paper en el moment que més ho necessiten. Davant grans crisis de reputació, és habitual que les marques recorrin a pàgines en premsa per a les seves estratègies de comunicació. La premsa en paper, la més tradicional, manté un caràcter tangible del que Internet encara no té.

 

Les últimes marques que han recorregut al paper

Un dels casos més recents ha estat el d’un dels gegants d’Internet: Facebook. Davant la crisi que s’ha desfermat per l’escàndol de Cambridge Analytica, que encara cueja, la xarxa social va recórrer a un comunicat de premsa en paper. “Tenim la responsabilitat de protegir la teva informació. I si no podem, llavors no ho mereixem”.

Samsung també va utilitzar el paper per demanar perdó després d’unes de les més grans crisis internacionals de la marca, quan va haver de paralitzar la producció i comercialització del Galaxy Note 7 després de l’explosió de la bateria de diverses unitats. Un anunci a pàgina completa va aparèixer en The Wall Street Journal, The Washington Post i The New York Times. Amb un extens text la marca explicava la situació, agraïa la confiança, i demanava perdó no una sinó dues vegades.

A nivell espanyol Samsung també va recórrer al paper en 2017. La marca va copar les portades de la premsa generalista amb una falsa portada en la qual anunciaven els nous televisors QLED TV.

També a Espanya trobem altres dos exemples de marques que han tornat a la premsa escrita recentment. El primer és Correus, que com a part de la seva campanya “Alguna cosa molt nostre” va llançar una pàgina per felicitar els publicistes i reconèixer, amb molt d’humor, que tenien raó. “Era cert, en una pàgina no hi cap tot”.

I el més recent de Cabify, que vol fer les paus amb institucions públiques i competidors. Com a part de la seva campanya #HaciaDóndeNosMovemos va publicar una pàgina completa en El País. El contingut era una carta d’invitació en la qual convidaven a players del sector a seure i parlar amb l’objectiu de posar punts de vista en comú i trobar solucions per a tothom.

Els dos últims exemples són internacionals. El primer arriba des del Regne Unit, on KFC va utilitzar una potent gràfica en premsa per demanar perdó després de quedar-se sense pollastre a les seves botigues. I l’últim és Wells Fargo, que va utilitzar la premsa per fer una declaració d’intencions i explicar les mesures que prendrien pròximament.

 

Anunciar-se a premsa

Què diuen les estadístiques i els preus sobre la publicitat en mitjans impresos? Segons l’últim informe de Infoadex 2018, la inversió en mitjans impresos continua caient. Els diaris i dominicals han vist una caiguda de la inversió d’un 8,1% i un 8,5% respectivament en 2017. La inversió en revistes va caure un 4,8%. Una tendència a la baixa que ha dominat el sector de la premsa escrita aquests últims anys.

Aquesta caiguda potser pugui explicar-se si observem el preu de la publicitat en premsa escrita, molt més cara que la publicitat digital. Segons les últimes dades de l’Observatori de la premsa diària de l’AMI, la publicitat en paper es paga nou vegades més cara que en els digitals. La premsa en paper va ingressar 469.100.000 d’euros per publicitat, una xifra per sobre dels 194.800.000 d’euros que van facturar les edicions digitals d’aquests mateixos diaris (entre els quals es troba El País, El Mundo, ABC, La Vanguardia o La Razón, entre d’altres).

Aquestes xifres, juntament amb les recents apostes dels anunciants per la premsa, indiquen que el model de negoci del paper encara té alguna esperança. No obstant això hauran de donar un gir a la seva estratègia de continguts i valor de marca si volen sobreviure davant els mitjans digitals.

 

Per: Reason Why
Font Imatge: reasonwhy.es