Skip links

La tecnologia no destrueix ocupació: falsos mites de l’era digital. La IA augmentarà un 10% l’ocupació

The Valley ha analitzat les contradiccions d’aquests mites i aclareix els canvis que es produeixen en les empreses fruit de la digitalització. La revolució digital no només està canviant l’experiència dels usuaris, sinó també ha transformat l’activitat de les companyies. Així, el desconeixement en les noves formes de treball pot donar lloc a falsos mites sobre l’aplicació de la tecnologia a les empreses. Per exemple, la digitalització de les companyies no només pot promoure processos més eficients, sinó que contribueix a crear ocupació.

Segons un estudi de la consultora Accenture, la intel·ligència artificial augmentarà els ingressos gairebé un 40% en els propers 4 anys, creant un 10% més d’ocupació. Tenint en compte aquestes dades, es desmunta idea que la tecnificació provoca la destrucció de llocs de treball. A més, no és l’única raó que contradiu aquest fals mite.

Els experts de The Valley han analitzat aquesta i altres falses creences per aclarir com influeix la digitalització en l’organització i el treball de les empreses:

  • La tecnologia no destrueix ocupació: Les empreses que s’estan adaptant a l’era digital estan generant nous llocs de treball vinculats a la seva activitat i marcats per la importància dels coneixements tecnològics. Moltes d’elles ho estan fent a través de cursos per formar els seus treballadors, pel que no és necessari renovar tota la plantilla. Això suposa la polarització del mercat laboral cap a les noves tecnologies, cosa que afavoreix també unes millors condicions de treball. Per exemple, cada vegada més, les empreses digitals aposten pel teletreball per facilitar la conciliació de la vida familiar i laboral dels seus treballadors.
  • No només estan a l’abast d’empreses amb recursos. A la xarxa, hi ha eines tecnològiques gratuïtes (programari lliure), com OpenOffice, Outright, MetricSpot, que permeten dur a terme activitats d’ofimàtica, comptabilitat, anàlisi de la competència i màrqueting sense cap cost. A més, invertir en recursos digitals de pagament ha de considerar-se una aposta rendible, ja que sol suposar l’estalvi de costos a llarg termini.
  • Tampoc implica la desaparició dels negocis físics. La digitalització no sempre afecta tota l’activitat de la companyia, pel que pot ser perfectament compatible amb la presència de locals físics. Un exemple és el sector del retail, on es pot compatibilitzar l’activitat de les botigues físiques i l’ecommerce per treure-li el màxim partit a les vendes derivades del comerç electrònic i del comerç a peu de carrer.
  • No minva la capacitat mental dels empleats. És cert que a la xarxa hi ha múltiples eines que faciliten les operacions que puguin sorgir durant la jornada de treball, però això no comporta que els treballadors es tornin més despistats i oblidadissos. La conseqüència real d’disposar d’aquesta gran quantitat de recursos és que el cervell s’adapta a ells, com ja va passar amb la invenció del rellotge o el calendari, i es produeix un canvi d’hàbits a l’hora d’accedir a les fonts d’informació, en aquest cas, internet.
  • La transformació digital no és només una tasca de TI. El procés de transformació afecta tots els equips de l’empresa, incloent a l’alta gerència, àrea de màrqueting, equip comercial, finances, etc. Encara IT serà l’eix principal, emprendre la transformació digital comporta decisions sobre el maneig de clients, operacions, col·laboradors, idea de negoci, processos, etc., que no li competeixen. Avançar cap al món digital implica un canvi en la cultura empresarial que abastarà a l’empresa en el seu conjunt.
  • Tampoc crea addicció als dispositius mòbils. Fer ús de les TIC durant la jornada laboral no implica una dependència psicològica a aquests dispositius, en tant que depèn de l’ús que es faci d’elles. De fet, l’ús moderat del telèfon intel·ligent, la tauleta o el portàtil pot ser fins i tot beneficiós si es porta a terme amb moderació, segons un estudi de la Universitat d’Essex (Regne Unit). En aquest sentit, els resultats de l’informe relacionen els avantatges d’usar els dispositius mòbils de forma adequada amb la felicitat, la satisfacció personal i una bona vida social.

El butlletí us ofereix un ampli resum d’aquest estudi de la consultora Accenture. CLICAR AQUÍ.

 

Per: El Programa de la Publicidad