Skip links

Lliçons sobre models de negoci, productes informatius i la formació de connexions autèntiques amb lectors

En el context del 19è Simposi Internacional de Periodisme Online (ISOJ), el Centre Knight per al Periodisme en les Amèriques va demanar al periodista barceloní Ismael Nafría, un experiodista del Centre i autor de “La reinvenció de The New York Times”, preparar un resum de les principals lliçons extretes de la conferència. A continuació s’inclouen les conclusions que Nafría va presentar durant el 11è Col·loqui Iberoamericà de Periodisme Digital, que va tenir lloc el passat abril de 2018 després de la finalització de ISOJ. El col·loqui és un seminari tradicional ofert a assistents de ISOJ d’Amèrica Llatina, Espanya i Portugal, i se centra en el periodisme en línia a la regió.

 

Si hagués de resumir en una única frase les lliçons que me’n porto de la 19a edició de ISOJ, celebrada el mes d’abril a Austin, diria el següent:

– Ofereix un producte periodístic de qualitat pel que valgui la pena pagar i que connecti de manera autèntica -en el fons i en la formació- amb la teva audiència…

– … i si encara no ho has fet, llança els millors newsletters i podcasts per al teu públic.

 

Al web de l’ISOJ 2018 s’han anat publicant els resums de totes les sessions celebrades aquest any, i estan també disponibles els vídeos (en espanyol i anglès) per repassar de manera completa.

He agrupat en tres apartats -model de negoci, producte informatiu i connexió autèntica amb l’audiència- els aspectes que m’han cridat més l’atenció d’aquesta edició del ISOJ:

 

  1. Model de negoci.- La necessitat de consolidar el negoci periodístic sobre bases realment sòlides ha estat un dels temes recurrents al llarg de tota la conferència. Els conceptes fonamentals són els següents:
  • Per la bona informació cal pagar… encara que hi ha diferents maneres possibles de fer-ho i cada mitjà ha d’apostar per la que encaixi millor amb el seu mercat i el seu públic específic.
  • “L’economia del contingut” és un concepte fonamental per al negoci periodístic que ha de ser manejat de manera còmoda pels responsables del producte periodístic.
  • Diversificar els ingressos és clau: els mitjans no poden tenir i dependre d’una única via: publicitat, subscripcions, afiliacions, donacions, comerç electrònic, esdeveniments, llicència de continguts…
  • La publicitat segueix perdent protagonisme.

 

  1. Producte informatiu.- En diverses sessions del ISOJ 2018 s’han tractat aspectes específics del producte periodístic. Entre les idees que m’han cridat més l’atenció es troben les següents:
  • La història és la que compta (hi ha múltiples maneres d’explicar-la).
  • Ser un “periodista modern”. Ho va dir Meredith Artley, de CNN, en reflexionar sobre si actualment hi ha periodistes del mitjà imprès, digital o de TV. Les fronteres es difuminen cada vegada més.
  • El vídeo en línia ofereix grans possibilitats creatives, com va quedar demostrat en el panell dedicat a aquest tema.
  • El futur és AI, machine learning, blockchain, AR, VR…? Crec que segueix sent una incògnita, encara que Zach Seward, de Quartz, es va atrevir a dir que ara la RA sí va realment de debò.
  • “Seguir fent la nostra feina”. Aquest va ser el consell general que va voler donar el director del Washington Post, Marty Baron, durant la seva conversa amb Joshua Benton, del NiemanLab.
  • El mitjà com a via principal de connexió amb la seva audiència recupera protagonisme. En aquesta edició del ISOJ, a diferència de les anteriors, s’ha parlat molt poc d’estratègies en les grans plataformes. És en la teva pròpia plataforma on “controles el teu destí”, va dir Meredith Artley (CNN).
  • Hi ha una clara consciència del paper clau que juguen els dispositius mòbils per als mitjans.

 

  1. Connexió autèntica amb l’audiència.- Una de les idees o conceptes que han anat apareixent en diferents sessions del ISOJ 2018 va ser el de la connexió “autèntica” amb l’audiència com a element essencial per construir una relació sòlida, estable i valuosa des del punt de vista del negoci amb els usuaris.

 

Newsletters.- De manera específica, un producte periodístic que està adquirint un protagonisme molt rellevant és el dels newsletters, que s’han convertit en una eina clau per connectar de manera molt íntima i efectiva amb l’audiència. La sessió sobre newsletters va permetre repassar diversos casos reeixits en aquest àmbit (Axios, The New York Times, theSkimm, Evergrey i Poder360). Els seus responsables van oferir lliçons i consells molt pràctics sobre la seva experiència.

És molt possible que, ara mateix, aquest sigui un dels temes que ofereix més possibilitats per als mitjans que vulguin augmentar el nombre d’usuaris fidels a la seva marca.

 

Podcasts.- Un altre format que també està en auge és el dels podcasts, o l’àudio en general. La veu és una via molt adequada per establir una connexió molt propera amb els usuaris, i cada vegada són més els mitjans que aposten per aquest format. A l’ISOJ2018 van estar presents mitjans o companyies com NPR, The Washington Post, Vox Media o Acast.

 

Humor.- Finalment, l’humor va ser el protagonista d’un altre dels panells del ISOJ 2018. Va ser possible escoltar vuit experiències internacionals de mitjans que, en un entorn polític advers, aposten per la via humorística per informar.

I sense que sigui apostar específicament per l’humor, el director del Washington Post va esmentar el consell que va rebre del fundador d’Amazon, Jeff Bezos, que des d’agost de 2013 és el propietari del diari: que tractessin de “no ser avorrits”.

 

Per: knightcenter/texas