Skip links

El Regne Unit crea un sistema d’arbitratge per a diaris que ofereix alternatives a l’acció judicial per a les víctimes de la premsa

L’Organització de Normes de Premsa Independent està creant una versió obligatòria del seu esquema d’arbitratge de baix cost en un pas cap a un major compliment de les recomanacions formulades per la Investigació Leveson.

El pla ofereix una alternativa a l’acció judicial per a algú amb una “reclamació real” contra un diari nacional, per exemple, en un conflicte de difamació, privadesa, protecció de dades o assetjament. L’ús de l’organisme costa un màxim de 100 lliures per al reclamant, però podria veure’ls concedits fins a 60.000 lliures esterlines amb danys agreujats en virtut de nous pagaments superiors.

IPSO és el més gran regulador de premsa del Regne Unit i entre els seus membres hi ha la majoria dels diaris nacionals, inclosos els títols Sun, Times, Mail, Telegraph, Express i Mirror. L’esquema d’arbitratge existent del regulador, que no és obligatori, permet als editors essencialment seleccionar els casos que accepten arbitrar. No obstant això, no ha realitzat cap arbitratge sota el règim de voluntariat des que es va establir el 2016.

Per tal que el nou esquema entri en vigor i sigui eficaç, els membres s’han d’inscriure. Tenen fins aquest primer cap de setmana del mes de maig per a què li informin a l’IPS si s’adhereixen abans del règim en directe el 31 de juliol. Els que no s’hi inscriguin es mantindran en el pla d’arbitratge voluntari, tot i que no tots els membres de l’IPSO estan inscrits per oferir arbitratge.

Matt Tee, director executiu de IPSO, ha dit: “Lord Justice Leveson va destacar la importància de tenir un mitjà de baix cost per a les persones que havien estat provocades per un diari per obtenir una indemnització, sense pagar les despeses judicials i judicials. “El nou esquema de l’IPSO fa exactament això”.

Una vegada que IPSO ha acceptat una reclamació d’arbitratge, un advocat sènior és nomenat com l’àrbitre que fa una decisió preliminar sobre alguns dels problemes centrals de la controvèrsia, va dir Tee. “Això proporciona una base per a les converses de liquidació i pot indicar l’èxit probable de la reclamació.

“Si una de les parts vol continuar la reclamació, es dirigeix ​​a una decisió definitiva, després de la qual l’àrbitre pot premiar els danys i les despeses, si la reclamació és correcta”.

El secretari de Cultura, Matt Hancock, ha dit que dóna la benvinguda al moviment, al que ha anomenat un “pas important per a una premsa gratuïta i equitativa”, però també ha afegit que “ara cal que tots els diaris vegin la necessitat d’inscriure’s per a facilitar un arbitratge real i barat al lector”.

 

Per: Press Gazette
Font Imatge: www.thejc.com,  www.telegraph.co.uk