Skip links

Del Social Media al Private Media

Des de la popularització de Facebook, Twitter, Instagram i la resta de les principals xarxes socials hem viscut en un desenfrenament de compartició d’informació, fotos, activitats, dades personals, etc. Molts segueixen practicant sense problema, però comença a sorgir un moviment de conscienciació global sobre la publicació de continguts de manera pública i sense control.

Els usuaris segueixen volent compartir informació, però amb més control, en molts casos només amb un grup reduït de contactes i no en una xarxa social oberta, sinó de manera privada, i aquí és on apareixen amb força les aplicacions de missatgeria. Per descomptat, l’escàndol de Facebook ha impulsat encara més aquesta tendència i sembla que l’usuari està madurant, és més conscient dels riscos sobre l’exposició de la informació.

La nova tendència va de la mà de la popularització d’apps de missatgeria, gràcies a la baixada de preus dels smartphones i de les tarifes de dades. De fet, les quatre grans apps de missatgeria (WhatsApp, Messenger, WeChat, Viber -sense incloure Telegram-) ja superen en usuaris actius al mes a les quatre grans xarxes socials (Instagram, Facebook, LinkedIn i Twitter) segons les dades de l’informe de BI Intelligence (un informe de pagament).

 

La primera fase de la popularització de les apps de missatgeria s’ha centrat en el creixement, afegint característiques més aviat bàsiques. No obstant això, en una segona etapa -en la qual ja estem entrant- el focus es posarà a la monetització de serveis dins de les apps, cosa que ja es comença a veure en les asiàtiques WeChat, KakaoTalk o Line.

 

Com afecta això a les marques i als equips de màrqueting?.- D’una banda hi ha una clara crisi del trànsit social, que ja ve manifestant-se en els últims anys com s’aprecia en el gràfic inferior de Shareaholic. Del 2013 al 2016 el tràfic social cap a pàgines web va experimentar una gran pujada des de les xarxes socials, especialment des de Facebook, tant que va superar a l’orgànic. No obstant això, la tendència torna a canviar el 2017, el tràfic social cau i torna a pujar l’orgànic.

 

 

Si a això li sumem els nous canvis en l’algoritme de Facebook, que han afectat moltíssim l’abast gratuït de les publicacions de mitjans de comunicació i marques, juntament amb la tendència de l’usuari cap al private sharing en apps de missatgeria, la previsió per 2018 és que el trànsit social seguirà en caiguda lliure.

 

El futur del Private Media.- Les dades i tendències semblen anunciar un moviment en la compartició de continguts des de les xarxes socials feia les apps de missatgeria. Això unit als nous serveis que integraran les apps faran que les empreses, actualment molt enfocades a xarxes socials, comencin a dedicar bona part dels seus recursos a estratègies i accions de màrqueting en les pròpies apps de missatgeria.

Aquest moviment ajudarà a resoldre també els problemes derivats del private sharing, l’anomenat dark social. Segons les dades de  RadiumOne el 82% dels continguts compartits a través del mòbil es fa a través de dark social i el 70% de tots els continguts a nivell mundial es comparteixen a través de dark social.

Mentre evoluciona la situació és aconsellable que els editors de blocs i webs de contingut incloguin botons rastrejables per als Private Media, és a dir, botons sota els continguts per compartir en WhatApp, Telegram, SMS, email, etc, usant ShareThis o algun altre servei similar, és clar si són campanyes utilitzar les etiquetes UTM de Google Analytics. D’aquesta manera s’evita en gran mesura que l’usuari hagi de copiar i enganxar la URL, causant del dark social, i que fa difícil analitzar el trànsit.

 

Per: Reason Why
Font Imatge: www.reasonwhy.es