Skip links

Tendències mundials en llibertat d’expressió i desenvolupament dels mitjans

Tercera edició de l’informe “Tendències mundials en llibertat d’expressió i desenvolupament dels mitjans”  de la UNESCO, que “mostra un món les transformacions vertiginoses afecten profundament a les societats, molt especialment en els àmbits de la llibertat d’expressió i el desenvolupament dels mitjans”. En l’informe s’analitza la llibertat de premsa segons quatre de les seves dimensions principals: 1) la llibertat; 2) el pluralisme; 3) la independència dels mitjans; i 4) la seguretat dels periodistes. “Igual que en els nostres informes anteriors, es presta una atenció especial a la igualtat de gènere. L’estudi està concebut com una eina per a l’aplicació de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al Desenvolupament Sostenible, en un dels objectius del es reconeix la importància de l’accés públic a la informació i les llibertats fonamentals “, explica Audrey Azoulay, directora general de la UNESCO.

En els cinc últims anys, explica Azoulay, s’ha produït una multiplicació considerable de les fonts d’informació. “No obstant això, la concentració de la propietat dels mitjans i dels serveis d’Internet planteja greus preocupacions. Un exemple d’això són els fenòmens de “filtre” dels mitjans socials: la creació de “bombolles” en què les persones no accedeixen a la veritat o als punts de vista que consideren “molestos” o “inapropiats”. Un altre exemple és la manipulació i la difusió d’informació falsa per òrgans de propaganda. Cal assenyalar també l’estancament dels progressos en matèria d’igualtat de gènere pel que fa als continguts i els recursos humans “.

Les tendències mostren que la independència dels mitjans s’està debilitant, i que les normes professionals del periodisme estan sent erosionades per les forces econòmiques Les empreses de mitjans de comunicació i d’Internet són cada vegada més conscients de la necessitat d’autoregulació, assenyala la directora de la UNESCO. Els lectors d’El Butlletí poden descarregar el document AQUÍ 

 

Per: cdperiodismo
Font Imatge: