Skip links

Com esborrar les dades d’Internet i fer complir el dret a l’oblit

Podries tenir molts motius per voler eliminar la teva empremta digital online, de manera que et vindrà genial una guia amb els passos a seguir per esborrar tot rastre de la teva persona a la xarxa. No és tan senzill com hauria, però almenys pots quedar bastant a prop de semblar un fantasma. Tampoc és el mateix un usuari intensiu en xarxes socials que algú que amb prou feines ha tingut contacte amb el medi, com és lògic la dificultat canvia ja major ús, més problemes. Abans de llançar-te a això pensa-t’ho dues vegades: una vegada comencis a eliminar dades i informació desapareixeran per sempre. Si hi ha alguna cosa que vulguis mantenir assegura’t realitzar abans una còpia de seguretat .

 

Quins serveis web uses

Fes memòria, segurament utilitzis algun dels grans serveis i xarxes socials, vegeu Google, Facebook o Twitter per exemple. Cada un té el seu propi formulari d’eliminació de comptes:

Google.- Per esborrar el teu rastre en tots els serveis de Google, que són uns quants, entra al teu perfil i accedeix a la configuració del compte. Quan fas clic a la teva foto de perfil veus una nova pantalla amb diferents opcions. Aquesta la trobaràs a la part dreta amb el títol de Eliminar el teu compte o determinats serveis. Pots esborrar comptes de serveis concrets o esborrar-ho tot al complet.

Facebook.- Has d’anar fins a l’apartat Configuració que hi ha a la part superior esquerra de la interfície, assegura’t que aquestes al menú general i fixa’t en l’última opció Administrar compte. Fent clic sobre Edita accedeixes a diverses opcions entre les que es troba Desactivar el teu compte de Facebook, que tal com ens expliquen en detall des de 1and1 és la que has de triar per sortir completament de la xarxa social de Zuckerberg.

Twitter.- Si accedeixes al menú de configuració veuràs l’ apartat Compte, és el primer de tots. Un cop cliquis en ell veuràs com a última opció Desactiva el teu compte. Uns últims recordatoris i consells per part de Twitter i llest per prémer el botó.

Cercadors.- Els cercadors web com Google o Bing guarden molta informació tant de xarxes socials com d’altres pàgines web on puguis aparèixer: qualsevol pàgina on hagis deixat les teves dades o adreces de correu .. Realitzar una recerca exhaustiva és un pas imprescindible. No es tracta només de buscar el nostre nom com a tal, sinó també tot tipus de sobrenoms, nicks o pseudònims que hàgim pogut utilitzar. Busca el teu número de DNI o de la seguretat social. És una bona manera de trobar comptes oblidades en plataformes i serveis. Quan els detectis tracta d’accedir-hi per veure com eliminar aquests comptes en aquests serveis concrets. Si no recordes les contrasenyes d’accés hauràs recórrer a l’opció He oblidat la contrasenya per restaurar-la a través del correu electrònic si encara ho conserves.

Què passa quan tu no ets el responsable del contingut i ho són tercers? Hauràs de posar-te en contacte amb l’administrador o responsable perquè esborri aquesta informació i tenir paciència. Si finalment no ho fan hauràs de recórrer a la via del dret a l’oblit disponible per a tots els ciutadans europeus.

 

Per: Héctor Hernández/Malavida
Font Imatge: malavida.com