Skip links

Els algoritmes podrien salvar la indústria de la informació

Miguel Ormaetxea escriu a Media-tics que hi ha creixents senyals en l’horitzó d’una nova onada de destrucció creativa en els mitjans de comunicació, ja en gran part desarborats. La nova normativa de protecció de dades (GDPR), ja en vigor, pot resultar un problema addicional per als editors, especialment per a la miríada de petits digitals informatius. I Google se’n pot veure beneficiat. El nou Google News que ja ha començat a llançar-se a nivell mundial utilitza Intel·ligència Artificial en temps real per organitzar les notícies. Aquest és el camí. Els editors han de centrar-se en la IA i en l’aprenentatge automàtic si volen sortir a flotació en la inundació que ve. Això suposa deixar de basar la seva oferta informativa en la simple intuïció dels seus directius periodistes.

“Hi ha dos camins en el futur del periodisme, i tots dos estan conformats per la Intel·ligència Artificial”, assegura un informe de Ethicaljournalism. D’una banda, la IA rastreja eficaçment en un oceà de dades i informacions i marca aquells que jutja rellevants perquè els investiguin els periodistes humans. D’altra banda, moltes organitzacions de notícies ja estan adoptant la IA per manejar una bona part dels seus continguts diaris, primer per les seves seccions financera i esportiva, i després abastant el conjunt dels mitjans. Els algoritmes estan millorant molt ràpidament i ja són prou bons per produir articles senzills amb la mateixa qualitat que un reporter humà.

L’informe assenyala com els algoritmes analitzen milers o milions de registres d’empresa detectant valors atípics, que després els periodistes humans podrien investigar. El problema està en que els algoritmes s’estan tornant de mica en mica tan complicats que fins i tot els seus creadors sovint no poden explicar com funcionen. Ormaetxea acaba afirmant que cal desenvolupar codis reguladors, legals i ètics, per a aquestes noves formes d’eines amb un fort impacte social. Igualment, seria important que es desenvolupin algoritmes amb una finalitat social, i no només per al lucre privat.

Us oferim el document complet Trust in ethical journalism, d’Ethicaljournalism, CLICANT AQUÍ 

 

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació
Font Imatge: ethicaljournalismnetwork.org