Skip links

La formació periòdica del ciberperiodista en redaccions natives digitals

Les investigadores i professores de Periodisme de la Universitat de Valladolid, Lidia Caminero Fernández i Pilar Sánchez-García, acaben de fer públic a la revista Hipertext el seu estudi La formació periòdica del ciberperiodista en redaccions natives digitals. La investigació té com objectiu conèixer com afecta a les redaccions l’objectiu d’un cicle comunitari que, d’alguna manera, representa una nova sociologia del ofici del periodista. L’estudi analitza els canvis en les redaccions digitals des de tres perspectives concretes: competències periodístiques, perfils i necessitas formatives en mig d’un ecosistema en mudança. Per això, es recorre a una metodologia qualitativa mitjançant la tècnica del qüestionari amb preguntes obertes dirigides a redactores i subdirectors de quatre cibermitjans espanyols: El Confidencial, Libertad Digital, HUffington Post i El Español.

Entre resultats obtinguts destaquen diverses coincidències: la reconeguda falta de formació multimèdia específica; les competències de reclamadors centrats en el domini d’internet i de la narrativa; la incorporació de dos perfils principals d’especialitats en xarxes socials i redactor polivalent; i, per últim, les deficiències pràctiques que es detecten en la formació periodística actual davant el nou entorn mediàtic.

Aquesta investigació conclou amb certes limitacions com el fet d’oferir una mostra reduïda de quatre cibermitjans espanyols. Però consideremn igualment força interessants els seus resultats perquè permeten posar el focus i l’atenció acadèmica en aspectes bàsics del debat formatiu i dels nous perfils professionals comunicatius. Segons el treball, sembla necessari aprofundir en la demanda professional i en l’adequació de la formació dels periodistes a l’entorn digital sense restar per això rigor i equipament intel·lectual per exercir un periodisme multimèdia amb criteri. L’anàlisi d’aquestes demandes que llancen els responsables de cibermitjans espanyols pot ajudar a readaptar eficaçment la bastida educativa en les facultats de Periodisme, aconseguint fer més estretes les relacions entre l’aula i la redacció, entre la formació i la praxi.

Us oferim completa aquesta investigació de les professores Pilar Sánchez-García i Lidia Caminero Fernández, publicada a la revista Hipertext de la Universitat Pompeu Fabra, de Barcelona. CLICAR AQUÍ

 

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació
Font Imatge: Emaze