Skip links

Encara que esborris els teus missatges, ells els poden llegir

La periodista d’El País Ana Torres Menárguez ha publicat un interessant article en el qual parla de la seva conversa amb Silvia Barrera, que ha dirigit el departament forense digital de la Brigada d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional des de la seva creació el 2007, fins al març passat, quan va decidir seguir la seva carrera de forma independent. Barrera explica a la periodista d’El País que creu que “seguim aplicant les regles del món físic al virtual i que la majoria de la gent està convençuda que els seus actes a la Xarxa o amb els dispositius mòbils es poden esborrar, que no queda rastre de les seves identitats” i critica que les xarxes socials parlen poc dels perills que comporta el seu ús i que no s’involucren en la prevenció.

“El canvi tecnològic ha estat brutal i ningú ens ha ensenyat a gestionar-lo. Els menors que accedeixen ara depenen d’uns pares que no tenen aquest coneixement i a l’escola tampoc s’ensenya”, lamenta Barrera, autora del llibre Instinto i Pólvora (Planeta, 2018), en el qual narra les seves vivències com a inspectora de policia. Descriu una situació habitual: la teva parella deixa el mòbil a sobre de la taula, tu coneixes les seves claus, accedeixes sense el seu consentiment i revises els seus missatges. “És delicte i molta gent no ho denuncia per desconeixement”, assegura. “Creuen que a l’esborrar un missatge de WhatsApp s’elimina del telèfon, però tot es queda gravat al mòbil i podem accedir-hi. És qüestió de dies”.

Dels seus anys a la Brigada, explica que la policia no disposa de recursos per atendre totes les peticions i que el principal problema és que les víctimes d’aquest tipus de delictes han de contractar els serveis professionals de forenses informàtics privats perquè analitzin els seus dispositius i assumir el cost dels informes pericials. “Per falta de recursos humans i tècnics en les pròpies institucions, el sistema públic no el cobreix; calen una sèrie de programari i maquinària que la policia no té”, assenyala. La Brigada d’Investigació Tecnològica de la Policia Nacional va arrencar el 2007 amb 50 policies i ara ja ha arribat als 120. “La societat necessita conscienciar-se de la gravetat del ciberdelicte que, de moment, roman silenciós i no genera alarma social”.

 

Per El País