Skip links

Els periodistes locals alerten que treballen molt per al digital però que segueixen el mateix ritme en el paper, “i així és difícil la qualitat”

El Medienhaus Wien (una societat privada d’investigació i formació fundada l’any 2005, que desenvolupa projectes d’investigació pràctica sobre periodisme) ha dut a terme una enquesta a Àustria sobre com estan encarant els mitjans locals la transformació digital, però que pot perfectament extrapolar per la tipologia dels mitjans. En concret, va preguntar a 175 periodistes locals en tota Àustria: “com funcionen en aquests moments els diaris locals? On veus desafiaments i com jutges el futur de la indústria?”

L’estudi es va limitar als mitjans impresos i les seves webs online. Els periodistes locals de ràdio i televisió no van ser objecte de la investigació (especialment per poder-lo comparar amb l’estudi nord-americà realitzat pel professor Damian Radcliffe i el Professor Christopher Ali, del Tow Center for Journalism a la Universitat de Columbia).

Les principals conclusions de l’estudi a Àustria són:

 

1.Digitalització.- Els periodistes ja passen més temps i esforç amb les tasques en línia, però curiosament el treball per a l’edició impresa no s’ha reduït. Això pot afectar la qualitat de la feina. Aquest detall és confirmat per l’enquesta:

El 81% dels enquestats diu que la seva càrrega de treball periodístic ha augmentat en els darrers 5 anys (només el 2% diu que és menor)

En els últims 5 anys, el 83% dels enquestats s’han involucrat més en el treball en línia.

 

2.Qualitat i investigació.- La manca de recursos (pressió de temps, problemes de finançament sense resoldre) es percep com una amenaça per a la qualitat periodística.

Molts enquestats veuen la lluita per l’atenció dels lectors com un dels grans reptes en aquest moment, a causa de les miríades de fonts d’informació existents, que conflueixen a vegades a les xarxes socials i que el lector selecciona no sempre per criteris de qualitat o rigor periodístic.

 

3.Optimisme.- Els periodistes locals són optimistes sobre el seu propi treball, però especialment quan es tracta del futur de la seva indústria.

El 19% pensa que el seu propi treball és “molt segur”; al 72% diu que és “més segur” que l’any anterior.

El 94% qualifica el futur dels mitjans locals com a “molt positiu” o “més positiu” que l’any anterior

També en l’estudi comparatiu dels EUA, (Radcliffe / Ali 2017), el 61% va dir que pensa “molt” o “més positivament” sobre el futur dels mitjans locals i un terç (34%) va ser menys optimista.

 

Algunes conclusions:

La càrrega de treball en el periodisme local està creixent, especialment perquè s’ha de cobrir el treball en línia sense que hi hagi una reducció de l’esforç per a l’edició impresa. Atès que no hi ha hagut augment de plantilles, i atès que molts mitjans encara segueixen forçant la màquina en l’edició impresa, mantenint paginacions elevades, en molts casos per temes esdevinguts el dia anterior, i el resultat és una saturació dels periodistes. La manca de temps, malgrat l’esforç, acaba repercutint sobre la qualitat del periodisme, que és una de les vies per aconseguir a poc a poc subscriptors en línia de pagament.

Els periodistes locals estan buscant la professionalització i el seu nou rol periodístic en el context de la digitalització i la Web 2.0 i hi ha una creixent preocupació per estar al dia, encara que no sempre s’aconsegueixen resultats per plans de transformació mal dissenyats i mal executats o realitzats per càrrecs sense experiència en transformació de mitjans.

Els periodistes locals estan clarament convençuts que el seu treball té un bon futur, fins i tot en un entorn digital.

El Butletí us ofereix l’oportunitat d’aprofundir més en aquesta temàtica cabdal amb la lectura de l’estudi “Periodisme en transició. Una matriu per categoritzar el canvi i la innovació”, per Andy Kaltenbrunner, Austrian Academy of Sciences. CLICAR AQUÍ.

 

Per: Next Idea Media i AEC
Font Imatge: diarioextra.com