Skip links

Així funciona la “redacció cibernètica” de Reuters

La històrica agència de notícies Reuters està construint el que s’anomena “redacció cibernètica”. L’organització, que compta amb 166 anys d’història a l’esquena, és la pionera global en la utilització de la intel·ligència artificial en una redacció de notícies i ha creat dos grans programes. El primer permet obtenir notícies d’última hora utilitzant els comentaris a les xarxes socials. El segon, descobrir històries econòmiques utilitzant algoritmes per explotar les ingents dades financeres.

Però Reuters ha trobat una significativa deficiència: “Les màquines escriuen males històries”, com assenyala Reginald Chua, executive editor for editorial operations de Reuters. La redacció cibernètica es desenvolupa com una operació híbrida, en la qual els robots realitzen creixents quantitats de treball de filtrat de dades, mentre que les persones reals s’encarreguen de compondre els articles.

“On els humans porten un valor increïble i és molt complicat reemplaçar a curt termini, és a l’hora de jutjar el que té interès periodístic i com les audiències canvien els seus interessos”, assenyala Chua des de les oficines de Reuters a Nova York, segons TheDrum.com. “Els humans poden parlar amb la gent i entendre el context i el matís i, per descomptat, són storytellers i estenen la seva feina periodística a explicar històries i connectar amb la gent”.

Aquest fet, que pot suposar un alleugeriment per als seus 2.500 periodistes, no disminueix la seva emoció sobre el periodisme automatitzat. “Les màquines poden aprofundir en moltes dades, la generació de llenguatge millora constantment i les històries poden ser millor definides per al públic”, assenyala Chua.

En el periodisme financer de Reuters, el robot ja està escrivint tota la història. “Ho fem tot de forma automatitzada, on automatitzem els titulars i les històries curtes. Ho fem sobretot per l’interès per la rapidesa on hi ha coses que els humans no poden fer”. Aquests articles creats per ordinador solen tractar de dades econòmiques que han de ser enviats de forma immediata als clients de l’agència. “Tenim una audiència financera que espera tenir aquests números en menys d’un segon, treballem amb rangs de mil·lisegons”.

El més preocupant per als periodistes és que, segons Chua, en algunes històries senzilles els lectors prefereixen les històries escrites per màquines que les escrites per humans. Però generalment això no és així. “No tractem de triar entre els dos. Per a nosaltres el problema és senzill, qui ho fa millor?”. I, potser, seria la unió de màquines i humans. A Reuters, el robot s’encarrega bàsicament del paper d’investigador, un assistent editorial amb coneixement especialitzat, fiable i sense tendència a queixar-se.

 

La intel·ligència artificial i les breaking news

El programa Reuters News Tracer ha estat dissenyat per a tamisar les xarxes socials i indicar les notícies d’última hora, des de catàstrofes naturals fins a atacs terroristes. Chua i el seu equip assenyalen que aquest sistema els ofereix als periodistes un període de temps entre vuit minuts i una hora per ser els primers a oferir una gran notícia, depenent del tipus d’incident.

Entre d’altres successos en els quals Reuters es va avantatjar a la competència gràcies al seu News Tracer es troben l’assassinat de l’alcalde belga Aldren Gadenne o l’assassinat d’un diplomàtic pakistanès a l’Afganistan el passat novembre.

Al món occidental, Twitter és la xarxa social en la qual Tracer més es focalitza. “Si estàs parat a la cantonada d’un carrer i veus una bomba, el teu primer instint no és anar a Facebook, sinó fer una foto i tuitejar. Twitter és el lloc on es filtren les notícies”.

A més, Tracer està preparat per mesurar tant la notorietat com la credibilitat de les fonts mitjançant la coincidència de grups geogràfics de referències a un incident amb mencions per comptes verificats. És una mica complicat en un mar ple de propaganda i falsedats. Però esperar massa temps per a la confirmació pot ser contraproduent, ja que Tracer pot filtrar coses interessants.

 

Robots escrivint oracions

El nou programa Lynx Insight té el potencial de marcar el canvi veritable en el periodisme automatitzat. Els robots poden tenir dificultats a l’hora de tenir una prosa evocadora, però aquest programa utilitza un programari de generació de llenguatge que crea oracions estructurades en plantilles preparades amb informació estadística rellevant recol·lectada i inserida per un algoritme. El periodisme simplement els introdueix en el seu article, una eina valuosa que converteix el treball en més veloç.

Lynx Insight explora una gran col·lecció de dades, revelant patrons atípics o qualsevol dada interessant sobre una companyia de la qual s’està informant. Reuters ho està utilitzant ara mateix per donar suport als seus periodistes econòmics, però Chua creu que es pot estendre a altres àrees, especialment esport i política. “En el futur, qui sap quines dades estaran disponibles? Com a espècie, estem sent inundats amb dades de tota mena “.

“Estem apostant perquè el futur de l’automatització en la redacció es basi menys en utilitzar robots per escriure històries que en utilitzar-los per extreure dades, trobar idees i mostrar-als periodistes”, assenyala Chua. La idea és “connectar els avantatges que tenim com a redacció i com a desenvolupador de tecnologia per crear un sistema que ajudi als nostres periodistes a millorar”.

 

Per: Marketing Directo