Skip links

On aniran a parar els diners de la publicitat?

La despesa en publicitat en línia augmenta any a any, però en aquest banquet alguns comensals hauran de seguir conformant-se amb una petita porció del pastís. Pel que fa a les plataformes, les previsions apunten que la televisió patirà un daltabaix.

Molts són els informes que es publiquen aquests dies sobre on adreçar la seva mirada els anunciants per col·locar els seus anuncis. Les dades varien, però les tendències són clares: els diners de la publicitat es destinaran principalment a les plataformes mòbils i a les empreses de tecnologia.

Segons Magna, la despesa en publicitat digital a nivell global va superar per primera vegada a la televisió en 2017. Ara eMarketer avança que el 2018 el mòbil representarà als Estats Units el 69,9% de tota la publicitat digital en mitjans i el 33,9% de la despesa publicitària total. D’aquesta manera, es produirà el sorpasso a la televisió, que es quedarà en un 31,6%. Per a l’any 2022 es preveu que la bretxa creixi (47,9% enfront de 24,8%). Per la seva banda, si bé la publicitat per a ordinadors es mantindrà pràcticament estable, al voltant d’un 14%, la destinada als mitjans impresos caurà del 9,1% al 4,5%.

A nivell global, la despesa publicitària en mitjans augmentarà un 7,4%, fins a superar els 628.000 milions el 2018. Aquest augment de la despesa anirà decreixent fins 2022, que se situarà en el 5,1%. La companyia eMarketer calcula que aquest any els mitjans digitals es portaran el 43,5% de les inversions gràcies a l’augment en la despesa de comerç electrònic i al transvasament de l’audiència televisiva al medi online. Per 2022, el percentatge s’acostarà al 54%.

 

 

Google i Facebook acaparen la inversió

En fer un repàs de com ha evolucionat la despesa publicitària en el primer trimestre de l’any, cal pensar que els mitjans que basin la major part del seu negoci en la publicitat tindran molt complicada la seva continuïtat. Els ingressos per publicitat de Google entre gener i març ja han arribat als 31.000 milions de dòlars, un augment del 26% any a any. Per la seva banda, Facebook va guanyar 12.000 milions de dòlars, la qual cosa suposa una pujada del 49% i la confirmació que la companyia no s’ha vist afectada per l’escàndol de la fuita de dades dels seus usuaris.

Dirconfidencial ha realitzat un gràfic que mostra els ingressos publicitaris obtinguts per les empreses tecnològiques i les periodístiques en els tres primers mesos de l’any. Les dades parlen per si soles. Mentre que Amazon és la companyia que més ha aconseguit augmentar els seus ingressos publicitaris (un 132%, fins als 2.000 milions de dòlars), la companyia de mitjans que obté millors resultats, Axel Springer, “només” va aconseguir elevar els seus ingressos digitals un 12%, fins als 532 milions d’euros. Un grup com PRISA, enmig d’un procés de reestructuració, amb prou feines va créixer un 2% i va veure augmentar la seva publicitat digital en premsa en 10 milions d’euros. Fins i tot el diari més important del món, The New York Times, va veure caure un 6% els ingressos provinents d’anuncis digitals un 6%.

Per si això fos poc, els càlculs de eMarketer per 2019 situen els ingressos publicitaris combinats de Google i Facebook per sobre de la despesa en publicitat televisiva als Estats Units.

Totes aquestes dades indiquen que els mitjans han d’accelerar un canvi de negoci que els permeti diversificar les seves fonts d’ingressos, recolzant-se fonamentalment en la seva audiència. Pretendre subsistir amb els diners que generi la publicitat és, avui dia, una utopia.

 

Per: Media-tics

Font Imatge: