Skip links

Augmenta l’interès pels continguts en línia de pagament i s’estabilitza el paper

La Media Consumer Survey, una enquesta que cada dos anys porta a terme Deloitte en diferents països, i de la qual s’han publicat recentment les conclusions per a Alemanya, confirma una tendència coneguda ja en la indústria dels mitjans de comunicació: que la popularitat dels diaris digitals augmenta significativament i que cada vegada hi ha més usuaris de pagament i més predisposició a pagar per notícies i que després d’uns anys de caiguda pronunciada dels diaris impresos, sembla que es va estabilitzant el nombre de lectors fidels que té.

Segons l’estudi, les notícies en obert acompanyades de publicitat són la principal font de contingut de notícies, en gairebé tots els grups d’edat. El 44 per cent dels consumidors alemanys llegeixen, almenys un cop per setmana, l’edició digital d’un diari. Fins i tot en la generació dels més grans de 65 anys, la proporció ja és del 33 per cent.

No obstant això, en els majors de 65 anys és a on hi ha un consum major de premsa impresa, encara que en general, el percentatge s’ha estabilitzat i ja no es produeixen les caigudes de fa tot just un o dos anys. Segons l’enquesta, en totes les edats, el 34 per cent dels alemanys llegeix un diari imprès cada dia. Fa dos anys, la quota era del 33 per cent.

La “bretxa digital” és evident en els consumidors a partir dels 30 anys; és a dir, a partir d’aquesta edat, la lectura del diari imprès és més gran i la digital menor, encara que com assenyala l’informe, les distàncies entre tots els segments es van reduint.

Pel que fa als continguts de pagament, el quinze per cent dels enquestats consumeix contingut de pagament en diaris com a mínim un cop per setmana. Els lectors es mostren més partidaris dels paywalls tous, els metered i els personalitzats, que més s’ajusten als seus patrons de consum.

L’augment en la compra d’articles solts també va en augment, en comparació amb 2016 (d’un 10 per cent a un 15 per cent) i gaudeixen d’una popularitat particular entre els joves de 25 a 44 anys, especialment per a articles professionals.

L’enquesta també dedica un apartat a les revistes, de les quals indica que la seva popularitat no ha disminuït des de 2016 i segueix sent el mitjà d’informació preferit per a la generació de més de 50 anys.

“El contingut atractiu va quedant cada vegada més darrere del mur de pagament i els consumidors estan més disposats a pagar per ell. La cultura de notícies gratuïtes està donant pas lentament però constantment a la bona disposició a pagar” , ha explicat Klaus Böhm, director de Deloitte i director de Mitjans i Entreteniment, en la presentació dels resultats de l’estudi, informa Editorial Media.

Segons Böhm, els editors estan fent un progrés visible a la monetització de les seves ofertes de contingut digital. “D’una banda, la tendència digital és clara, l’acceptació dels mitjans digitals ha seguit augmentant en els últims dos anys. D’altra banda, els altres productes s’estabilitzen”. Klaus Böhm veu una creixent situació de “win-win” per al periodisme de qualitat en l’era digital.

Fa uns dies, l’editor del Financial Times, Leonel Barber, es mostrava convençut que la caiguda dels diaris impresos s’atenuarà i aconseguirà reflotar un cop s’assentin les turbulentes aigües que inunden ara la indústria periodística, sobretot a causa de la falta de temps que existeix i que evolucionarà cada dia més cap a una necessitat que, de nou, els mitjans ofereixin una informació finita, jerarquitzada i profunda, davant de tanta fragmentació i infinitud de continguts a granel.

Aquests dies també s’han donat a conèixer els resultats del Media Consumer a Austràlia. Una de les conclusions d’aquest estudi és que 2019 serà l’any del contingut, però no de la producció de contingut, sinó de la seva organització. Segons l’estudi, ha arribat el moment d’organitzar tot el contingut que els mitjans produeixen, i dividir-lo en edicions finites, atenent a franges d’edat i altres valors personalitzats.

Per:Laboratorio de Periodismo
Font imatge: Deloitte