Skip links

“Blockchain” i periodisme, o com reinventar els mitjans (i guanyar diners)

“En un moment en què la indústria del periodisme està lluitant per mantenir-se, Civil proposa una solució radicalment nova per a la sostenibilitat: una xarxa global formada per redaccions independents i per aquells que els donen suport, de propietat cooperativa”. Així es presenta aquesta plataforma, creada sota el paraigua de la companyia blockchain ConsenSys, liderada pel cofundador de la moneda digital Ethereum, Joseph Lubin.

“Civil neix per fer front als problemes de titularitats i de model de distribució actuals dels mitjans de comunicació”, assegurava Matt Coolidge, cofundador de Civil, durant la presentació de la plataforma al Centre d’Innovació de BBVA a Madrid. “No és veritat que no hi ha diners a la indústria periodística, el problema és que està concentrat en unes poques empreses de tecnologia, especialment Google i Facebook”, afegia. En la seva plataforma -diu Coolidge- això s’evita amb un model d’economia circular on són els beneficis es dirigeixen a millorar l’experiència d’usuari.

Civil és una xarxa d’organitzacions de notícies, grans i petites, alineades a un nou model de negocis basat en la moneda digital. La seva meta és sumar un total de 1.000 redaccions en el primer any. Fins al moment compten amb una mica més d’una vintena -amb seu a Estats Units i Llatinoamèrica- de periodistes procedents de publicacions com The New York Times, The New Yorker, LA.Times, Denver Post, NYT o Politico.

Una d’aquestes redaccions és Colorado Sun, creada -amb el suport de Civil- per un equip de periodistes provinents del diari Denver Post entre els quals es troben la premi Pulitzer Dana Coffield. “Colorado ens necessita. Han desaparegut centenars de llocs de treball al món del periodisme en els últims 10 anys, el que es tradueix en moltes històries no explicades, delictes i crims no exposats, poderosos no controlats i bones persones no reconegudes”, assegura a El País Retina Larry Ryckman, director d’aquest nou mitjà.

Per què van decidir aliar-se amb Civil? “Era un soci ideal, ja que vol servir com a plataforma, no com a editor. És a dir, no té veu sobre el contingut”, afirma. A més, els ha proporcionat fons i també suport tècnic i comercial per ajudar-los a enlairar-se, cosa que Civil ofereix com a incentiu als emprenedors que s’alien amb la plataforma per crear els seus mitjans. Tant ells com la resta de redaccions que s’uneixen a Civil han d’invertir almenys 1.000 dòlars en tokens CVL per a la governança de la plataforma.

Ryckman destaca alguns dels avantatges de blockchain per als mitjans: “Proporciona una gran seguretat per al nostre contingut, garanteix una major transparència per a nosaltres i per als nostres lectors i facilita que els aquests puguin donar suport directament a Colorado Sun i als seus periodistes”, comenta. A més, creu que la cadena de blocs serà particularment important per als reporters en altres parts del món on els governs podrien veure’s temptats a tancar servidors i a castigar-los.

També s’ha unit a la xarxa l’agència de notícies Associated Press (AP), que lliurarà el seu contingut a Civil perquè les redaccions de l’ecosistema accedeixin directament a ell. Blockchain permet a AP solucionar un problema fins ara no resolt: la traçabilitat de les seves informacions per conèixer com es difonen i garantir que es compleixen els drets d’autor. Amb aquest sistema d’identitat i autoria provades es pot saber a qui pertany cada contingut publicat.

Model de negoci
Tal com comenta Úrsula O’Kuinghttons, responsable d’Civil a Espanya, Civil te tracta d’intermediari, adaptar periodisme als nous temps i reinventar el seu model de negoci. Blockchain permet, per exemple, comptar amb uns termes de llicència de contracte intel·ligent: drets i durada de termes automàticament executables, juntament amb un millor seguiment d’ús al web.

“Intentem ser la primera aplicació blockchain de consum amb impacte. No aspirem a fer-nos rics sinó a ser útils”, assegura Coolidge. Per això remarca el fet que Civil és un ecosistema i que el seu principal valor és l’accés a ell, facilitant les col·laboracions entre redaccions per a, per exemple, realitzar investigacions periodístiques. La plataforma integra també processos de gamificació, mitjançant reptes que ofereixen recompenses per pujar contingut de qualitat.

Però el que Coolidge destaca com “realment diferent i únic” de Civil és el fet que el seu control estigui representat per la propietat dels tokens CVL. “Cal aclarir que, deixant de banda la inversió inicial de 1000 dòlars, ni les redaccions que estan a Civil ni els seus clients han d’operar en criptodivises. Espera, però, que en un futur es realitzin cada vegada més transaccions mitjançant monedes CVL. El cofundador de Civil assenyala que no estan tractant d’inventar la roda sinó d’introduir un nou model econòmic que afegeixi incentius.

Garanties ètiques
Un altre punt fort de Civil són els incentius per al comportament ètic. Per ser part de la xarxa, cada redacció ha de signar la “Constitució” o codi de conducta de la plataforma, dissenyada per garantir la fiabilitat dels seus continguts i per recompensar el discurs de qualitat en la comunitat. “Significa enviar un missatge molt poderós als teus lectors que t’estàs prenent la teva feina molt seriosament”, sosté Coolidge.

Aquest codi descriu els estàndards i les regles d’autogovern. Està conformat per un consell d’experts internacionals com Matt Thompson, editor de Atlantic Magazine; Emily Bell, professora de la Universitat de Columbia; Sue Gadner, exdirectora de la Fundació Wikimedia; Elen Goodman, professora a Rutgers University; Maria Ressa, directora de Rappler o Javier Moreno, editor d’El País Amèrica.

Per: Esther Paniagua / Retina – El País Digital
Font imatge: http://gmmclub.com