Skip links

Com afectarà el blockchain als mitjans i a les agències?

El blockchain (o cadena de blocs) és una de les tecnologies més de moda actualment. Bàsicament, es tracta d’una base de dades segura que es pot aplicar a tot tipus de transaccions, no sempre monetàries. La seva gran virtut és que cadascuna d’aquestes transaccions estan verificades per diversos usuaris. Per tant, el blockchain aconsegueix eliminar els intermediaris i atorga el control dels processos als usuaris.

Aquesta possibilitat produirà el canvi radical de molts models de negoci basats, precisament, en la intermediació. Així almenys ho esperen els experts. En el terreny de la comunicació, podria afectar de ple als mitjans, a les agències de publicitat o a les consultores de relacions públiques.

Pel que fa a la indústria publicitària, podria solucionar els problemes de visibilitat i del frau. “Mitjançant blockchain es pot registrar quantes vegades es va veure l’anunci, així com la naturalesa del trànsit que el va generar, millorant la confiança i transparència en la compra publicitària”, tal com indica David Lastra, Digital IT Innovation director & partner a Good Rebels; al IX Informe Perspectives wellcomm de la comunicació, que aquest butlletí va publicar en la seva darrera edició.

Això ja té una aplicació real. Per exemple, Lastra cita el cas de MetaX, que ha desenvolupat el primer protocol -anomenat AdChain- que utilitza la tecnologia blockchain per registrar i emmagatzemar impressions d’anuncis en temps real per garantir als anunciants que només estan pagant els anuncis que es consumeixen . Altres exemples són Adex (per a vídeo), RebelAI (per programàtica), NYIAX (per a futurs digitals), MadHive (OTT i data management ).

De la mateixa manera, aclarirà les dades de trànsit dels mitjans de comunicació, com assenyala Pablo Herreros, soci director de Goodwill Comunicació. “Quants mitjans de comunicació estan disposats a que els seus anunciants vegin amb els seus propis ulls les visites que de veritat tenen? No, aquests que refresquen -sense que tu cliquis- la seva pàgina sis vegades mentre els llegeixes, molestant i carregant cada vegada nous banners que mai veus… aquests es resistiran amb ungles i dents a ficar-se en les cadenes de blocs”.

No obstant això, Herreros creu que el blockchain arribarà abans als periodistes que als mitjans. L’expert adverteix que aquesta tecnologia “permetrà micropagaments d’un cèntim per llegir un article, i podrà ser el mateix periodista qui ho cobri sense que intervingui el seu mitjà”. D’aquesta manera, es deixarà de dependre d’altres línies d’ingressos tradicionals, principalment la publicitat, cada vegada menys tolerada pels usuaris.

 

De: Dircomfidencial