Skip links

Com una redacció d’un diari local al Brasil va aprendre a mesurar el seu impacte

Menys d’un any després de tancar la seva edició impresa per tornar-se completament digital, Gazeta do Povo, del Brasil, ha avançat molt en el seu esforç per rastrejar l’impacte del seu periodisme. Amb l’ajuda del becari ICFJ Knight Pedro Burgos, Gazeta va compilar i publicar el seu primer informe d’impacte a principis d’aquest any per mostrar als lectors els resultats de Impacto, l’eina de seguiment desenvolupada per Burgos amb el suport de Google News Lab.

Amb informes com aquest, Gazeta pot mostrar als seus subscriptors que el seu treball està produint canvis positius en la societat, i que val la pena pagar pel seu periodisme. I brinda a les redaccions digitals dels mitjans una forma més precisa i significativa de mesurar l’èxit de comptar clics.

Però com és Impacto? Per Gazeta, Impacto s’assembla als 16,4 milions de reials brasilers que es van retornar a les arques públiques després que les investigacions de Gazeta descobrissin contractes irregulars realitzats per la Universitat Federal de Paraná. L’impacte també pot ser tan petit com un lector que els diu que la informació que produeixen ha marcat una diferència en la seva vida.

Com becari ICFJ Knight, Burgos està desenvolupant Impacto perquè pugui ser adoptat per més redaccions –de moment en espanyol- d’arreu. També està construint una coalició de socis de mitjans Impacto, amb el suport continu de Google News Lab. Gazeta és un dels membres fundadors de la coalició.

Gazeta do Povo va canviar el seu model de negoci l’any passat. Segons Leonardo Mendes Jr., director editorial de Gazeta, “vam tancar la nostra edició impresa i vam posar tota la nostra energia en el producte digital i el model de subscripció. Però sempre ens ha quedat clar que les persones pagaran pel contingut si veuen un valor singular en ell. I Impacto és una eina creada per mostrar el valor únic del periodisme. És una eina que mostra als subscriptors com les seves subscripcions donen suport al periodisme que canvia el món”.

La redacció ràpidament va adoptar Impacto com a eina de treball. Cada vegada que un periodista o editor veu que hi va haver una repercussió d’una de les seves històries, li diuen als seus col·legues: “Això és impacto”, i després algú ho registra.

El que més ha sorprès al director editorial del mitjà en usar Impacte ha sigut l’enfortiment del seu esperi de fer periodisme local. “Sempre hem estat un mitjà local, diu Mendes, amb Impacto, vam començar a percebre i registrar com el nostre contingut alimenta el debat sobre qüestions nacionals com la política, l’economia, l’educació i la ideologia des d’un prisma local”.

La clau? Involucrar a l’equip permanentment. “L’equip ha de veure-ho com a fonamental per a l’enfortiment del periodisme d’alta qualitat”. Quan el compromís de l’audiència va ser alt, els registres d’impacte van ser freqüents i significatius. “Quan el compromís és baix, segons Mendes, és perquè no aprofitem al màxim l’eina”.

Què esperes que la gent aprengui a llegir l’informe d’impacte de Gazeta?, se li pregunta al director editorial. I diu clarament: “Que el periodisme pot impactar a la societat de diferents maneres. Per a alguns, el periodisme juga el seu paper només si millora l’ús dels recursos públics o enderroca un mal govern. Per descomptat, totes dues coses són molt importants. Però el periodisme pot fer més. El periodisme pot ajudar a ensenyar a una aula com conviure amb algú diferent. El periodisme pot millorar el món en comptar històries inspiradores. El periodisme pot millorar el dia a dia del lector simplement perquè el farà més feliç o el motivarà”.

Els lectors d’El Butlletí poden conèixer de primera mà el què és i com pot adoptar per una redacció l’eina Impacto. CLIQUEU AQUÍ.

 

Per Xarxa de Periodistes Internacionals
Font d’imatge: abi.org