Skip links

La Comissió Europea renuncia a legislar contra les notícies falses

Tot i comptar amb proves de reiterades ingerències en eleccions recents, la Comissió Europea, l’única que pot proposar legislació a nivell continental, ha renunciat a suggerir l’aprovació de lleis per protegir d’ingerències dels processos electorals als països membres, confiant en el seu lloc en programes educatius i en l’autoregulació a través de les xarxes socials.

La comissària de Agenda Digital, la búlgara Mariya Gabriel  s’ha donat fins al 25 d’aquest mes  de termini per presentar una proposta contra la desinformació, i encara que entre les seves opcions s’incloïa la possible proposta de lleis, aquestes han estat finalment descartades.

Experts i polítics de tots els països van demanar a Brussel·les crear una coalició contra les notícies falses, de manera que Gabriel va optar per formar un equip de 39 experts que van lliurar un informe no vinculant en el que admeten l’enorme gravetat del problema de la desinformació, “que pot suposar una amenaça als processos polítics democràtics”. No obstant això, aquests experts van recomanar programes educatius i incentius a la premsa, però ni una sola mesura punitiva.

La realitat és que s’ha instal·lat la por a l’equip de la comissària que es percebi que estan intentant decidir amb una llei quines informacions són reals i quins no, de manera que la Comissió ha decidit confiar de moment en l’autoregulació, limitant-se a emetre codis de bones pràctiques.

 

Per: Àmbit d’Estratègia i Comunicació-Mediàtic