Skip links

Es consumeixen més mitjans en línia, però creixen els que no tenen anuncis

Una de les qüestions que ha aconseguit internet és fer molt més accessible la informació. Qualsevol amb accés a la xarxa pot tenir a la seva disposició una àmplia massa de continguts. Tot està a un clic de distància i mai ha estat més fàcil accedir a dades, fonts i continguts. Els mitjans estan més disponibles que mai i el consum d’informació és més senzill del que mai va ser.

Però, quin impacte està tenint això en els mitjans? És l’era d’internet una era daurada per a la informació? Si se li pregunta als responsables dels mitjans de comunicació sobre la qüestió, possiblement les seves respostes deixin veure una situació una mica complexa, que es veu d’una manera agredolça.

Cert és que arribar als potencials lectors/consumidors d’informació és possiblement avui més senzill que mai i que els mitjans poden ser més ambiciosos que mai. Les seves audiències ja no estan limitades per qüestions com poden ser les barreres geogràfiques i poden arribar a ser pràcticament globals. No obstant això, i al mateix temps, internet, que tantes coses bones ha aportat, també s’ha convertit en una mena de dinamita per al negoci. Rendibilitzar els mitjans s’ha convertit en alguna cosa més complicada que mai, ja que ha rebentat els preus de la publicitat, ha fet que els anuncis es converteixin en menys rellevants i no ha creat una alternativa sostenible a pagament per continguts en alguns tipus de mitjans.

Les últimes dades ja deixen prou clara aquesta situació. Un estudi de PQ Media ha assenyalat que les dades de consum dels mitjans de comunicació a tot el món van en augment, però això no implica necessàriament que es vegin més anuncis o que es distribueixi més publicitat, ja que el consum no està pujant exactament en els mitjans tradicionalment sostinguts amb publicitat.

Sobre els temps de consum de mitjans, les xifres són positives. Les últimes xifres assenyalen que el consum global de mitjans va créixer en un 3,1%, el que fa que de forma global es consumeixin a la setmana unes 49,2 hores per usuari de mitjans. En el següent còmput d’hores de consum, s’espera que la quantitat hagi crescut en un 1,9% i que el consum de mitjans sigui de 50 hores. Aquests serien les dades amb què es preveu que s’hagi tancat 2017 (els números d’anàlisi estan basats en estadístiques sobre 2016 i 2017 encara està en fase d’anàlisi). Les previsions per a 2018 són les que el consum creixi un 2,5% interanual.

Els que millors dades de creixement presentaran seran els mitjans digitals. Gràcies al creixement dels dispositius mòbils i al seu popularització com a porta d’entrada per a la xarxa, els mòbils impulsaran el consum de mitjans en línia. Vídeos en línia, àudio i llibres hauran estat, segons les estimacions, els canals de major creixement en 2017 com portals de consum de mitjans.

La caiguda del medi amb anuncis

I a mesura que els mitjans de nou encuny vagin creixent i assumint més i més audiència, els tradicionals aniran decaient. I, de fet, no hi ha més que mirar el exemple dels Estats Units, el mercat que sol marcar la pauta en aquestes coses, per comprendre-ho. Els consumidors estan veient i rebent cada vegada més mitjans (amb una mitjana de 70,7 hores a la setmana de consum de mitjans) però aquest temps i com es distribueix ha canviat.

Els mitjans que tenen publicitat han perdut temps. El temps destinat a mitjans sostinguts amb anuncis ha estat del 44,4% del total el 2017, però serà segons les previsions del 42,5% el 2021 i fins i tot s’espera que arribi a caure fins al 30%.

Migració de formats

Per què està passant això? La clau està en els nous sistemes d’accés als continguts i com els usuaris els estan incorporant al seu dia a dia. A mesura que els usuaris estan utilitzant cada vegada més sistemes de subscripció per accedir tant a vídeos com a àudio (Netflix o Spotify, per posar dos exemples), augmenta la quantitat de continguts que es consumeixen sense anuncis.

Això sí, això no vol dir que la publicitat estigui desapareixent, sinó més aviat que funcionarà d’una manera diferent i que cada vegada serà més complicat ficar-la en categories ‘de sempre’. Els anuncis seguiran estant presents en l’ecosistema de mitjans, però no ho faran de la manera tradicional. Eines com el màrqueting de continguts o la integració de marques seran els nous anuncis, encara que siguin més complicats de classificar en les categories que fins ara es feien servir.

Els lectors d’El Butlletí poden obtenir més informació sobre la nova investigació de PQ Media baixant el resum executiu gratuït i els conjunts de dades de mostra. CLIQUEU AQUÍ

 

Per Puro Marketing
Font imatge: 3playmedia-wpengine.netdna-ssl.com