Skip links

Els consumidors es creuen cada vegada menys la publicitat i els anuncis de les xarxes socials

Internet s’ha convertit en un element comú i constant en les nostres vides i en el nou aparador de les marques i empreses. Per a aquestes, la publicitat a la xarxa és la nova via per connectar amb el consumidor, una via que, a més i com acaba de demostrar un estudi, té cada vegada més credibilitat. Els consumidors confien cada vegada més en els anuncis a internet.

Però no tots els jugadors d’internet s’estan beneficiant de la mateixa manera d’aquesta credibilitat i no tots són vistos amb els mateixos ulls. Les coses no pinten tan bé per a la publicitat en xarxes socials. Tot i que la publicitat a internet està aconseguint cada vegada millors dades pel que fa a credibilitat i recepció es refereix, el mateix no està passant amb la publicitat en xarxes socials.

Els últims escàndols, com tota la saga en què es troba sumit Facebook, no fan molt per millorar la percepció que es té de les xarxes socials i dels missatges que es comparteixen a elles. No cal fer molta imaginació a l’assumpte per assumir que un dels grans penalitzats pels escàndols està sent la manera en què es veuen els anuncis i els missatges publicitaris en general.

No obstant això, la credibilitat de la publicitat en xarxes socials ja estava en crisi abans que tot això esclatés. Aquesta és la conclusió a què es pot arribar analitzant les dades que aporta l’últim estudi de Sprout Social sobre la qüestió.

Segons les seves conclusions, el 2017 s’ha produït una mena de desacceleració en com es veu la publicitat a les xarxes socials. Les dades recollides per l’estudi assenyalen que la percepció dels missatges publicitaris en xarxes socials o bé s’ha estancat o bé ha caigut. Els consumidors confien menys, per tant, en la publicitat que veuen quan accedeixen als seus perfils socials. Un 39% dels enquestats, o el que és el mateix dues cinquenes parts de la mostra, coincideixen que les últimes notícies polítiques han fet que vegin amb menys credibilitat a la publicitat en xarxes socials.

Facebook és, per descomptat, el més perjudicat per aquest canvi d’opinió i per la creixent desconfiança. Aquestes dades poden ser creuats amb els d’altres estudis, com el que va analitzar com havia canviat la percepció de la xarxa social després de l’escàndol de Cambridge Analytica. Entre els consumidors que eren plenament conscients del que havia passat, un 67% confiava menys a Facebook que abans.

 

Per què no agraden els anuncis en xarxes socials

Els consumidors tenen principalment dos grans queixes sobre la publicitat en línia en xarxes socials i sobre el que fa que els anuncis perdin sencers per a ells en aquests entorns. Un 31% assenyala que veuen pitjor als anuncis perquè cada vegada els mostren més continguts que no els interessen. Un 26% els considera directament irrellevants.

Tot això fa que els anuncis estiguin aquí, però que estiguin en certa manera com a soroll de fons. Com conclou l’estudi, ni Facebook ni Instagram ni Twitter han aconseguit trobar la clau per fer que els seus usuaris deixin simplement de fer scroll davant la publicitat i s’aturin a fer clic o mirar què els ofereixen.

 

Els anuncis que sí aconsegueixen l’atenció

Això no vol dir que tots els anuncis siguin rebuts de la mateixa manera. De fet, hi ha certs missatges que aconsegueixen millors ràtios de resposta i davant els que els consumidors són molt més receptius. Segons les conclusions de l’estudi, un terç dels consumidors està més inclinat a interactuar amb els anuncis en xarxes socials si aquests tenen un caire educatiu. Un 65% fins i tot diu que faria clic per saber més. Això no suposa necessàriament pensar en la publicitat d’alguna cosa educatiu de forma tradicional. El que l’estudi implica en aquest punt és que els consumidors veuen amb millors ulls no aquells anuncis que simplement volen vendre, sinó aquells que els donen més informació sobre el producte o sobre un tema.

Afegir contingut d’entreteniment i descomptes són les característiques que fan que l’anunci sigui més popular (per a un 41 i 37% dels enquestats, respectivament).

Els continguts també marquen la resposta. El 83% dels consumidors prefereix el vídeo (sorprenentment) i un 58% els gifs. El gif té, això sí, molts millors resultats si es centra el focus d’atenció en els millennials. En aquest cas és el 70% dels enquestats qui ho veu amb bons ulls.

 

Per: Puro Marketing