Skip links

Contra les fake news: més transparència, criteri i periodisme de qualitat

Els periodistes i el periodisme han de jugar un paper fonamental en la lluita contra la desinformació. Aquesta és una de les principals conclusions de l’informe elaborat per la Commission High Level Expert Group on Fake News and Online Disinformation promogut per la Comissió Europea.

La Comissió va considerar que el focus de l’informe hauria d’estar en la desinformació. Les fake news són una de les manifestacions d’un fenomen que defineixen com “informació falsa, inexacta o enganyosa que és dissenyada, presentada i promoguda intencionalment per causar un dany públic o amb fins de lucre.

En el pròleg, la comissària per a l’Economia i la Societat Digital, Mariya Gabriel, assenyala que l’informe ha estat impulsat per quatre principis: promoure la transparència perquè els ciutadans coneguin l’origen i el finançament de les fonts d’informació; garantir la diversitat de la informació tant on line com off line per facilitar la forja de criteri, augmentar la credibilitat de la mateixa; i fomentar la inclusió per consensuar solucions de llarg termini amb tots els actors implicats.

Madeleine De Cock Buning, presidenta del grup integrat per 39 experts, apunta que les recomanacions dirigides a la Comissió Europea, als Estats membres i a tots els grups interès, especialment als mitjans de comunicació i organitzacions de la societat civil, estan orientades a curt termini “a proporcionar respostes als problemes més urgents” i en el llarg “a incrementar la resiliència social a la desinformació i crear un marc que faciliti l’avaluació de les mesures adoptades”.

El grup conclou que les polítiques contra la desinformació han de recolzar-se en cinc pilars:

  1. Augmentar la transparència de les notícies on line, la qual cosa implica un coneixement adequat dels sistemes que permeten la seva circulació.
  2. Promoure l’alfabetització mediàtica i informativa per contrarestar la desinformació i ajudar els usuaris a navegar per l’univers digital dels mitjans.
  3. Desenvolupar eines que permetin als usuaris i periodistes abordar la desinformació i fomentar un compromís positiu amb tecnologies de la informació en ràpida evolució.
  4. Salvaguardar la diversitat i la sostenibilitat de l’ecosistema europeu de mitjans de comunicació.
  5. Promoure la investigació contínua sobre l’impacte de la desinformació a Europa per avaluar les mesures adoptades per part de diferents actors i ajustar constantment les respostes.

En l’apartat d’accions, el grup d’experts convida a totes les parts interessades a constituir una coalició que desenvolupi un codi de bones pràctiques basat en deu principis, entre els quals destaca l’anomenat “follow-the-money”, és a dir, clarificar al màxim quina és la font de finançament que està darrere d’una informació, especialment si es tracta de contingut pagat (publicitat explícita i implícita).

També recomanen que s’ha de donar poder a l’usuari mitjançant eines tecnològiques que li permetin seleccionar adequadament les fonts d’informació i preservar la seva capacitat per triar. Aquest mateix terme, empoderament, és utilitzat per subratllar la rellevància en la lluita contra la desinformació per part del col·lectiu de periodistes, la llibertat d’expressió i pluralisme han de ser protegits per les institucions nacionals i europees. En aquesta mateixa línia, convida a les plataformes d’informació a crear mecanismes i eines de control de la veracitat de la informació, a invertir en la formació dels periodistes i en projectes que afavoreixin la innovació.

En síntesi, l’informe recomana més transparència, un major empoderament tecnològic i de criteri dels consumidors de la informació i un reforç del paper dels periodistes com a garants de la llibertat d’expressió i la qualitat de les notícies.

Us oferim l’informe complert. CLICAR AQUÍ

 

Per: Fábulas de Comunicación
Font Imatge: Trust Barometer