Skip links

El Digital creix, i creix…

Han passat 25 anys des del primer anunci en Digital. Un mitjà que està canviant i madurant a través d’entorns com les xarxes socials, en les que l’evolució està sent exponencial. Un mitjà en què el ressorgiment del context fa més apropiat avui que mai dir que no només el contingut és el rei. I un mitjà que es fa vital gràcies als nous usos de les dades que s’estan recopilant.

La connectivitat és, a més, cada vegada més ràpida, obrint la porta a nous serveis i oportunitats. Així que el repte que planteja aquest escenari, tant a marques com a agències, no s’aturarà en el curt termini. Per aquest motiu, des de la agència Carat s’han proposat ajudar perquè la comunicació pugui ser realment rellevant i tenir impacte en el negoci.

Carat Trends és un estudi de tendències que presenta l’agència de mitjans des de fa més de 10 anys per aquestes dates. I que aquest 2019 porta per títol la conclusió que “Digital Grows Up”, perquè el mitjà digital ja és imparable.

El que Carat fa amb aquestes tendències és veure-les amb els seus clients i identificar les implicacions que tenen i com poden adaptar-se per arribar de manera rendible als seus consumidors. Aquests són els quatre grans aspectes que ha identificat Carat com comuns a totes les tendències que han de venir aquest any:

 

Recoding social

La quantitat d’oportunitats disponibles i la gestió hiperactiva que està fent el consumidor de les diferents plataformes socials, ofereix a les marques l’oportunitat de fer un ús estratègic d’aquest espai cada vegada més útil. En aquest sentit, el comerç contextual ja és una realitat que veiem reflectida, per exemple, en les compres que es fan a través d’Instagram. D’aquesta manera, les marques ara poden vendre en llocs en els quals l’usuari, fins ara, anava a entretenir-se.

Aquest excessiu ús, a més, està accelerant la necessitat de desintoxicar digitalment. Les persones necessiten reduir el temps davant de les pantalles i les marques tenen un paper clau per ajudar els consumidors a connectar-se de una manera responsable. Per això, moltes han començat a incloure missatges en les seves comunicacions sobre la importància d’aquesta desintoxicació.

 

Contextual emergence

L’enfocament de audience first s’ha d’equilibrar amb la dimensió contextual. Comprendre com es senten els consumidors i què volen farà més fàcil captar i retenir la seva atenció. Les noves tecnologies de targeting haurien d’ajudar a les marques a garantir que els seus missatges arriben a les persones adequades en el millor moment.

Per exemple, el out of home intel·ligent ofereix un ventall de noves funcionalitats que augmenten la importància del context i permeten adaptar el missatge en funció del moment, o fins i tot de la persona que rep aquesta comunicació. Aquesta iniciativa de Coca-Cola a Exterior és un clar exemple d’això:

 

Designing data-led experiences

Les dades ja no s’usen només per optimitzar campanyes, sinó també per crear productes. I és que, un ús correcte de les dades pot construir una relació més sòlida amb els clients, creant noves oportunitats i afegint valor a la proposta de la marca a categories inesperades.

La botiga 4-Star d’Amazon a Nova York és un exemple: presenta productes seleccionats d’una llista d’articles que tenen ressenyes de 4 estrelles a Amazon, el que garanteix que siguin populars i d’alta qualitat. Així, Amazon està usant les dades que recopila per crear la seva pròpia versió de la botiga per departaments.

Un altre exemple el tenim en el grup Metallica, que utilitza les dades de Spotify per modificar el repertori de les seves gires. La banda pot veure quines cançons són les més populars a cada ciutat i assegurar-se de tocar-les.

 

Expanding conectivity

Una connectivitat més ràpida (el 5G arribarà a la fi de 2019) significarà, simplement, més. Més contingut compartit, més dades recopilades, més consum de vídeo, més tecnologies implementades… En definitiva, més competència per captar l’atenció del consumidor. Un consumidor que espera una experiència d’usuari més rellevant que mai.

NOTA.- El Butlletí us ofereix complet l’estudi Carat Trends Digital Grows Up. CLICAR AQUÍ 

Infografia: Carat
Per Mediàtic/Àmbit d’Estratègia