Skip links

Eines per contrastar les fake news

Núria Segura ens porta des de Report.cat una interessant informació que ens reporta a YouChek per trobar eines per contrastar les kafe news. Lorenzo Marini, de YouChek, -portal que ajuda als periodistes a trobar fonts expertes i als experts a guanyar visibilitat als mitjans- ressalta que el primer que cal fer és buscar la informació al cercador Google. Això ens servirà per veure on s’ha publicat i si aquells llocs on apareixen són fonts verídiques o creïbles. Així mateix, la companyia PreceptMedia, de la qual és cofundador, també està desenvolupant un memeChek, una app i web per verificar memes. Per Marini, habituat a contrastar informacions, aquestes són eines que ens poden ajudar per corroborar notícies:

Duke Reporte’s Lab  és un mapa interactiu on pots clicar a qualsevol país del món i et diu quines webs existeixen en aquell lloc que s’han especialitzat a detectar fake news o contrastar informacions.
Chek de Meedan és una plataforma on es pot enviar informació perquè sigui verificada per bots.
Per contrastar imatges i la seva procedència existeix tant Google Images  com TinEye, que donen l’opció d’incloure un URL o bé pujar una imatge de l’ordinador i et diuen on es va publicar per primer cop.
Invid  serveix per contrastar vídeos i conèixer la seva procedència. Aquest instal·la un pluggin en l’extensió al buscador. Llavors, si s’obre, permet enganxar un URL d’un vídeo de Youtube, Facebook o Twitter, del qual busca informació. Dona detalls de les imatges com quan es va penjar, on i el tipus de llicència, així com canal o compte on es van publicar.
NewsGuard,  del diari The Guardian, Decodex, de Le Monde, i Maldita són webs on es pot enviar una informació dubtosa i els seus periodistes especialistes de fack checking corroboren si aquesta és falsa o no. A més, donen la possibilitat que l’usuari s’instal·li una extensió en els buscadors de Google i, en el cas de Decodex i Maldita, també a Firefox. Amb això, les tres plataformes alerten als usuaris quan una web és poc fiable.

Per: Report.cat
Font imatge: DelSol