Skip links

Els editors busquen nous aliats després del seu divorci amb Facebook

Hi ha vida més enllà de Facebook. Els responsables dels mitjans de comunicació s’han adonat que han de redissenyar la seva estratègia en xarxes socials si volen deixar de dependre d’una companyia que els ha donat l’esquena. El tracte amb Facebook sempre ha estat difícil i pot acabar en una separació traumàtica. El que els editors anhelen ara és iniciar una relació més estable amb altres plataformes.

Un nou canvi d’algorisme a Facebook ha destapat la caixa dels trons. Els editors s’han adonat que seguir depenent d’aquesta xarxa social anava ser perjudicial per als seus interessos i han decidit consolar-se tirant-se en els braços d’altres plataformes.

Durant el Digiday Europe Publishing Summit celebrat a Montecarlo, els responsables dels mitjans de comunicació presents en l’esdeveniment van confessar que estan redissenyant la seva estratègia de distribució per potenciar la seva presència a Twitter, Pinterest, Instagram, snapchat o LinkedIn, entre d’altres.

Una de les plataformes que ha despertat un major interès entre els editors és Twitter. La xarxa social sembla estar ressorgint de les seves cendres. Després d’aconseguir la rendibilitat per primera vegada en la seva història, ha començat a atreure molt més trànsit de referència cap als mitjans. Alguns editors reconeixen que la millora que han experimentat els seus vídeos a Twitter ha estat tota una sorpresa. “Estem veient un retorn que no haguéssim predit fa un any”, van assenyalar durant la trobada organitzada per Digiday.

No és l’única xarxa que es postula com a candidata a conquerir el cor de la indústria periodística. Snapchat vol pescar en aigua tèrbola i ha llançat una ofensiva. Snap centrarà els seus esforços en ajudar els creadors a donar a conèixer els seus continguts a una audiència major. Per això, va anunciar recentment que els usuaris podran compartir els vídeos i imatges de snapchat Stories fora de l’aplicació, tant a Facebook i Twitter com a correus electrònics o butlletins informatius. A més, la companyia va anunciar la celebració de la primera cimera d’editors. L’objectiu del Publisher Summités el de trobar noves formes de treballar junts, donar a conèixer les actualitzacions de la plataforma per treure-li el màxim profit i donar suport als objectius comercials dels mitjans.

Facebook encara està a temps de retenir als editors a través d’una altra de les seves plataformes: Instagram. El director d’ingressos de Condé Nast, Jamie Jouning, va assegurar a Montecarlo que estan treballant perquè la producció de contingut a través dels seus nombrosos comptes internacionals de Instagram sigui més consistent. Un mitjà que ha aconseguit augmentar la seva audiència gràcies a aquesta xarxa social és The Guardian. El diari britànic compta amb més de 868.000 seguidors, principalment un públic jove i lleial que no visitava els seus principals productes digitals. El 60% dels que segueixen enllaços al lloc web de The Guardian són nous per al diari i l’objectiu és que es converteixin en lectors habituals que un dia paguin pels seus continguts.

Què va motivar la ruptura amb Facebook

El canvi d’algorisme només ha estat la gota que ha fet vessar el got a la paciència dels mitjans de comunicació. Facebook forma part -al costat de Google- del duopoli que atraurà el 85% del mercat global d’anuncis digitals aquest any, segons estimacions de la signatura GroupM. L’empresa assegura que “aquesta és una notícia molt dolenta per a l’equilibri de l’ecosistema editorial digital” i converteix Facebook en un gegant que posa en perill la supervivència de les empreses periodístiques.

Facebook va voler reconquistar la premsa permetent l’accés lliure a deu articles en Instant Articles. Complert aquest límit, la companyia insta a l’usuari a pagar una subscripció si vol seguir llegint. No obstant això, aquesta iniciativa no ha aconseguit seduir els editors. Segons una investigació del Tow Center, més de la meitat dels editors ha abandonat aquest servei.

 

Per Digiday
Font d’imatge: sopitas.com