Skip links

Els mitjans alerten de les amenaces del nou de Reglament de Protecció de Dades de la UE

A més del duopoli tecnològic i dels adblockers, els editors de mitjans de comunicació espanyols comencen a albirar una nova amenaça a l’horitzó. Es tracta del Reglament de Protecció de Dades (RGPD) que la Unió Europea pretén posar en vigor a partir del proper mes de maig. Els mitjans digitals associats a IAB Spain, entre els quals figuren grups com Prisa, Unitat Editorial, Vocento, Atresmedia, Vocento o Weblogs; han elevat una carta al ministre d’Agenda Digital, Álvaro Nadal, en la qual manifesten la seva preocupació i rebuig per les restriccions que planteja el reglament en relació a l’ús de les dades generades pels usuaris.

Si bé donen suport a l’objectiu que es garanteixi el respecte al dret a la privacitat de les persones, els inquieta l’impacte que tindrà en el seu negoci les restriccions a les “cookies” . Fins al punt que, segons les seves estimacions, la seva aprovació final podria suposar la desaparició de fins a la meitat del mercat de publicitat digital.

En primer lloc, la proposta sobre la qual se centren les crítiques planteja que els usuaris es pronunciïn una sola vegada sobre l’ús de cookies. És a dir, en lloc de demanar aquest permís a cada pàgina web a la qual s’accedeix com fins ara, obligaria a comptar amb un de sol de caràcter general. Per als mitjans integrats en la IAB, aquest sistema “elimina qualsevol distinció entre editors que aporten una alta confiança als usuaris i aquells que no ho fan”.

En segon, les empreses i institucions quedarien en una posició de clar desavantatge respecte a les tecnològiques a l’hora d’interactuar directament amb els usuaris i de conèixer les seves preferències i possibilitar l’exercici dels seus drets. I és que la proposta de RGPD obliga que sigui el dispositiu o navegador el que reculli el consentiment dels usuaris.

En definitiva, els mitjans tenen por de veure reduïda la seva capacitat per oferir productes i serveis d’alta qualitat, així com soscavada la seva capacitat de generar ingressos per publicitat, que és la seva principal font de finançament.

 

Font: AEC