Skip links

Facebook ja et permet saber per quines notícies paga cada mitjà per tenir més visites

Facebook ha publicat una nova sèrie d’eines amb les que pretén afegir “un nou nivell de transparència per als anuncis i les pàgines”. Es tracta de dos nous botons que ara apareixen a la columna de l’esquerra en visitar una pàgina i que, segons la versió de la companyia de Mark Zuckerberg, afegirà una capa més en la relació usuari-xarxa social. D’una banda hi ha la pestanya “Informació i anuncis”, que revela els anuncis que la pàgina té circulant en un moment determinat i, de l’altra, “Més informació de pàgina”.

Facebook ofereix als administradors de les pàgines l’opció d’augmentar l’abast de les notícies que ells triïn a través del públic objectiu, el que normalment es coneix com a contingut patrocinat. Les opcions són àmplies: es poden segmentar persones per sexe, interessos o lloc de residència; per usuaris que van donar like a la pàgina i pels amics d’aquests usuaris que van donar like. També es pot “crear públic nou” introduint els criteris que l’administrador triï. Un cop fet això, Facebook estima el nombre de persones a les que arribarà l’anunci (per 3 euros, uns 600 usuaris) i ofereix un pressupost.

És l’última escala pel que fa a publicitat personalitzada es refereix. Només cal triar el target (objectiu) de públic al qual enviar l’anunci i prémer el botó. Facebook fa la resta.

Amb el nou botó, qualsevol usuari serà capaç de saber quines notícies publicita i promociona cada pàgina. Facebook ha afegit una altra opció per a conèixer els canvis que ha realitzat la pàgina en la seva història, com si ha canviat el nom alguna vegada, quan es va crear, si es va suspendre o si finalment es va reactivar de nou.

 

Què promocionen els mitjans a Espanya?

El tuiter José Manuel Rodríguez ha publicat una fotografia en la qual, utilitzant la nova eina de Facebook, desgrana per quines notícies paguen els mitjans de comunicació a Espanya. Cal no oblidar que es tracta de promoció, d’informacions per les quals cada administrador decideix pagar una suma de diners perquè arribi a més públic i que se situen en un temps i moment determinat. Els continguts pels que estiguin pagant ara no seran necessàriament pels que pagaran demà.

A l’anar a contrastar el tuit de José Manuel Rodríguez, hem descobert que algunes notícies ja no estaven sent promocionades per segons quins mitjans. Encara que a El País, El Mundo, ABC, El Espanyol, La Vanguardia la majoria sí hi romanien, en altres com El Confidencial, ja no hi havia les que apareixen en aquesta llista. En el seu lloc, es troben “Visita Pablo Iglesias presos”, “CDR s’enfronta al govern”, “Congreso permisos paternidad”, “Muerte Edu del Prado”, “Pocos militantes PP”, “Carta Ana Julia al padre de Gabriel”, “Robles pide consenso”, “Caso Lluís Planas fiscalía”.

Semblantment a OKDiario, havien desaparegut gairebé totes i en el seu lloc ara apareixen “València fitxatge Guedes”, “gran oferta Asensio”, “Ramos respon a Diego Torres”, “Canterano Reial Madrid”, “Mario Casas canvi radical” i “Gobierno contracto Navantia 22 millones”.

Encara que a El Periódico hi figuraven gairebé totes les que va publicar el tuiter, també se’n havien inclòs de noves: “Promoció parc Andorra”, “Promoció parc Andorra x2”, “Mansió magnat detingut” i “Per què plou aquest any tant”.

 

Per: eldiario.es
Font Imatge: Noticias Puntanas