Skip links

Googleapis, la nova font de trànsit per la qual tots els mitjans es barallaran

La crisi que està vivint Facebook amb el cas Cambridge Analytica ha derivat subseqüentment en una pèrdua de rellevància com “referrer” de trànsit els mitjans de comunicació, segons acaba de certificar Parse.ly, la companyia tecnològica que proporciona anàlisi web i programari d’optimització de contingut per a diaris online i que gràcies al volum de diaris que monitoritza (més de 2.500), pot detectar ràpidament canvis de tendència d’abast general.

El fet que alguns mitjans han baixat el volum de notícies que enviaven a Facebook mentre s’aclaria el que estava succeint amb la xarxa social, unit a les campanyes de desprestigi cap a Facebook des de molts mitjans i el menor ús que els membres de la xarxa havien realitzat durant aquests dies, ha empès cap avall el trànsit que Facebook porta als mitjans de comunicació.

El gran beneficiat ha estat Google, que ha vist com molta gent tornava a intentar localitzar notícies des del seu cercador. Però la jugada de Google no és només aquesta, la de recuperar poder informatiu per al seu cercador. Mentre es gestava la crisi de Facebook, els responsables d’analítica han descobert un altre detall: el creixement d’una font de trànsit com “referrer” que fins llavors tot just estava tenint rellevància, i que amenaça amb restar encara més rellevància a Facebook i donar-la a Google. I aquest element que plana com un gran núvol negre sobre el cap de Facebook en el global de trànsit dels mitjans com referrer es diu “Googleapis”

S’ha trobat el contingut a través de la targeta de Google, les Google Cards. Les targetes es troben en diversos llocs. Segons els documents de suport de Google, les targetes de Google apareixen, per exemple, en molts telèfons mòbil Android, les que han instal·lat Google Now , o en altres terminals com Píxel o Nexus, lliscant la pantalla cap a la dreta. Allà, apareixen notícies relacionades amb les targetes que els usuaris han indicat que són del seu interès: informació d’esports, el temps, una secció en concret, cosa per la qual l’usuari ha demostrat interès, etc.

Donat el volum d’usuaris de mòbil que cada dia fan servir, i cada vegada més, les Google Cards, el tràfic cap als mitjans de comunicació procedents d’aquesta nova font s’està incrementant de manera important i serà una de les fonts més competides en breu. Encara que és veritat que ja fa anys que es van implementar les Google Cards, no ha estat fins ara quan ha començat el seu ràpid creixement com a font de trànsit. El tràfic de googleapis també procedeix de les pròpies apps de Google i mostra, així mateix, referències provinents dels articles suggerits en Chrome, encara que el major volum i on s’espera un més gran creixement és en el trànsit que arriba dels usuaris de les Google Cards.

Per a la premsa de proximitat, per exemple, pot ser una important font de trànsit si aconsegueixen que els propietaris dels mòbils amb aquest sistema indiquin que la informació d’un municipi o comarca completa és del seu interès.

 

Per: Laboratorio de Periodismo
Font Imatge: mitmullingar.com