Skip links

El Govern de l’Estat crearà un organisme per dictaminar quines notícies són falses

El Govern espanyol afirma haver activat un òrgan que té com a principal missió combatre la desinformació a les eleccions. Una dada important és que estarà integrat a la Moncloa, i asseguren que comptarà amb experts del Departament de Seguretat Nacional, de la Secretaria d’Estat de Comunicació i de diversos ministeris. No oblidem que en les passades eleccions nord-americanes les fake news van tenir bastant a veure amb el seu resultat, marcant un abans i un després en la història de plataformes com Facebook.

Per la seva banda, el Govern espanyol reconeix que a dia d’avui no hi ha mètodes que garanteixin la detecció de notícies falses: “Estem començant. De moment no hi ha eines informàtiques que garanteixin la detecció de les trucades fake news. Estem demanant a empreses d’alt nivell que treballin en programes que les detectin, però no és senzill”. Són declaracions d’una font de La Moncloa a El País. A més d’aquesta unitat, també hi ha un grup de persones (coordinades per La Moncloa) que s’encarrega de rastrejar les xarxes socials a la recerca de notícies falses.

Afirmen que “s’analitza cas per cas”, i això vol dir que no hi ha un protocol fix d’actuació. Per exemple, en alguns casos diuen que serà millor no fer res per no “inflar la bola de neu”, mentre que en altres ocasions es podria arribar a contactar amb la premsa tradicional perquè emetin un comunicat. Sabent tot això, els usuaris i votants també tenen la responsabilitat de prendre amb cautela tot el que es trobi a les xarxes socials durant el període electoral (sobretot si es torna a compartir).

Per: Genbeta
Font imatge: Genbeta