Skip links

Els grups de premsa estiren el termini per cobrar per continguts a l’espera d’una acció coordinada

Donada la necessitat de diversificar les seves fonts d’ingressos, el cobrament per continguts digitals representa avui per avui la gran aposta de futur per als grups de premsa escrita. Tots els diaris tenen en ment construir un mur de pagament en el curt termini, però cap ho aixecarà mentre els seus responsables no se sentin completament preparats.

El compte enrere ha començat. Inicialment, el sector planejava que aquests projectes veiessin la llum abans de juny de l’any que ve. No obstant això, la majoria dels diaris generalistes es troben encara en fase d’anàlisi i investigació, estudiant el model de pagament que millor s’adapta a la seva estratègia. I si bé en casos com El País s’ha començat a advertir als lectors sobre la necessitat d’un periodisme digital de pagament, aquesta dilació obliga a replantejar els terminis d’implantació.

A hores d’ara ja es coneix que la posada en marxa del mur no serà radical, sinó que s’aniran aplicant processos de forma gradual. A més del desenvolupament tecnològic de la plataforma de pagament, que no representa més que la punta de l’iceberg, els encarregats de definir el mur treballen actualment en la seva profunditat.

L’estratègia general s’ha enfocat a conèixer amb molt detall l’experiència de l’usuari abans de demanar-li una remuneració pels continguts. Per a això, alguns mitjans, com ABC o El Confidencial, han apostat per registres obligatoris per llegir certes informacions; mentre que altres han optat per procediments més tècnics. És el cas d’un algoritme que identifica els continguts susceptibles de ser ‘col·locats’ sota subscripció.

Tot això sense deixar de valorar els riscos que tindria a nivell publicitari i de trànsit. I és que convé tenir present que El País i El Mundo es juguen ni més ni menys que el lideratge d’audiència, plaça en què porten alternant des de fa un any per una diferència cada vegada més reduïda. Per això, no és d’estranyar que a la cuina de tots dos digitals hagin plantejat l’opció d’oferir gratis una part dels seus articles i cobrar per uns altres.

Acció conjunta
Queda clar per tant que tots els mitjans remen en la mateixa direcció, encara que a diferent ritme. Les dates que manejaven fa uns mesos avui semblen supeditades als moviments de la competència. Com ABC, que malgrat haver iniciat recentment una campanya de fidelització de lectors no tancarà continguts mentre no hi hagi una acció conjunta per part del sector .

Es tracta d’un moviment que també esperen altres actors després d’uns contactes que no han passat de simples converses. No obstant això, l’acord de publicitat programàtica impulsat per Vocento, Godó i Prisa pot servir per prendre la temperatura de noves fórmules de col·laboració dins del sector.

La posició de Vocento respecte al mur de pagament en el seu vaixell insígnia, la qual ha estat manifiestada en múltiples ocasions pel seu CEO, Luis Enríquez, contrasta amb l’estratègia de les seves capçaleres regionals. El seu pla és incorporar-lo en els seus dotze diaris en els propers dos anys.

Per: Dircomfidencial
Font imatge: Periodismo.com