Skip links

Hisenda manté el bloqueig d’ajudes als digitals catalans i aixeca el veto a la resta de mitjans

El tema de les ajudes a la premsa en català ha acabat establint una línia divisòria entre els mitjans digitals i la resta. El Ministeri d’Hisenda, fent us del 155, ha aixecat el bloqueig dels 7,3 milions d’euros que la Generalitat havia aprovat destinar a subvencions i que romanien congelats des de fa gairebé tres mesos. La conselleria de Presidència de la Generalitat ha confirmat el desbloqueig de les subvencions corresponents a la premsa en suport paper, ràdio, televisió, entitats i associacions. En canvi, s’ha deixat pendent la resolució que afecta els mitjans digitals, probablement sense intenció de donar-li sortida de cap mena.

De la quantitat embargada, el ministeri que controla Cristóbal Montoro ha autoritzat repartir 7.150.000 d’euros entre els mitjans “indultats” i mantenir retinguts els 1,6 milions que havien d’anar destinats als digitals. Per prendre aquesta decisió es diu que “no concorren les raons d’urgència i extraordinària necessitat” que justifiquin la fi del bloqueig. Eels mitjans afectats, davant la falta d’indicis que apuntin a una solució favorable, han decidit tirar endavant una reclamació, per quan consideren que “la supressió obeeix a un criteri polític”

Algunes fonts consultades sostenen que l’eliminació d’aquesta ajuda pública no es recolza en cap causa raonable, ja que es tracten de partides consignades en els pressupostos anuals aprovats pel Parlament de Catalunya. Diners públics que, afirmen, s’assignen sobre la base de càlculs relacionats amb la mida de la plantilla, l’audiència web o el nombre de pàgines vistes. Pel que fa a la decisió d’obrir la mà amb la premsa en paper, apunten a una “pressió molt dura” per part del Grup Godó i Zeta, als quals els corresponien 1,4 milions dels 7,3 milions pressupostats.

Font: El Confidencial