Skip links

Home assistants, els nous reis de la llar: Arriba Google Home

Els fabricants tecnològics s’han tret del barret un nou gadget tecnològic que aspira a convertir-se en el centre de la llar: els home assistants o assistents domèstics. Són dispositius similars a un altaveu, que incorporen connexió a Internet i assistents virtuals amb els quals és possible realitzar una gran varietat de tasques únicament amb la veu: consultar missatges, buscar informació en línia, reproduir música o controlar altres dispositius de la llar.

Es tracta d’un mercat summament desitjable: el 2018, la consultora Canalys estima que es vendran 56 milions de home assistants a tot el món. Per aquesta raó, els principals fabricants tecnològics s’han embarcat en una dura competència per imposar les seves plataformes. Però… fins a quin punt aquests dispositius canviaran la forma d’usar Internet?

Aquest dimarts, Google va anunciar el llançament de Google Home a Espanya, la gamma de home assistants que l’empresa del cercador va llançar el 2016 i que està guanyant terreny ràpidament gràcies a un preu molt competitiu (des de 49 euros). Un altre avantatge és la integració de Google Home amb l’ecosistema d’aplicacions d’Android, amb altres gadgets de la companyia (Chrome Cast) i amb Nest, la seva filial de domòtica. Google assegura que, des del seu llançament, ha venut un dispositiu Google Home cada segon i la consultora Loap Ventures estima que en quatre anys serà el líder del mercat.

Actualment, el líder d’aquest mercat és Amazon Echo, la família de home assistents llançada pel gegant del comerç electrònic el 2015 i que pràcticament va inventar aquesta categoria. Segons els analistes, Amazon Echo està present en el 10% de les llars dels Estats Units. A més de les funcions habituals, com escoltar música, navegar per Internet parlant amb l’assistent Alexa, etc., Echo també permet fer compres a Amazon només amb la veu. Per consolidar el seu lideratge, l’empresa de Jezz Bezos ha creat mitja dotzena de models de Echo i fins i tot planeja llançar un robot domèstic basat en aquesta tecnologia. Es comenta que l’assistent es podria llançar a Espanya el pròxim Prime Day, el dia de ofertes especials per als clients d’Amazon amb subscripció.

Per la seva banda, Apple va entrar en 2017 en aquest segment amb el llançament d’Apple HomePod, un altaveu intel·ligent amb funcions de home assistant amb el qual la marca de la poma afirma haver “reinventat la música a la llar”. Com sol passar amb els productes d’Apple, HomePod és més modern, elegant i potent que els seus rivals. A més, incorpora l’assistent Siri, segurament el més avançat de la seva classe. Però té l’inconvenient que costa fins a tres vegades més que els seus competidors i només s’integra amb productes d’Apple. Aquestes desavantatges han fet que les vendes del HomePod estiguin per sota del previst.

 

Una nova forma d’usar Internet

Tot i els esforços dels fabricants, de moment l’experiència d’usar un home assistant és semblant a la d’utilitzar un smartphone o tablet amb un assistent de veu. Pot resultar còmode per a algunes tasques i summament frustrant en altres casos. Per exemple, si volem buscar un restaurant, és més eficient mirar una llista de resultats en la pantalla d’un dispositiu mòbil que escoltar una veu recitant una llarga lletania d’establiments.

No obstant això, el realment important d’aquesta novetat és que els home assistants portaran la intel·ligència artificial al cor de les nostres llars i la connectaran amb els altres dispositius intel·ligents, així com amb altres aparells de la llar mitjançant la domòtica. Això pot suposar l’impuls definitiu a l’Internet de les Coses, sempre que els fabricants es posin d’acord en un estàndard que permeti la interoperabilitat entre diferents plataformes.

Els assistents domèstics també poden imposar la victòria definitiva del SEM sobre el SEO i els altres formats de publicitat en línia. Cercar a Internet amb la veu s’assemblarà molt al desaparegut botó “I’ma feeling lucky” de Google: el primer resultat de cerca (o el que promocioni el cercador) se’n durà tot el trànsit, mentre que els altres resultats seran invisibles (inaudibles) per als consumidors… a no ser que paguin per sortir els primers!

Així mateix, els home assistants tenen el potencial de proporcionar un major nivell de personalització en la navegació per Internet i l’ús dels serveis digitals. És previsible que la veu de cada usuari es converteixi en el seu credencial biomètric d’accés a un món d’ofertes digitals que estaran adaptades a cada perfil (mare, pare, fills, etc.). Tot això obligarà les marques a idear nous continguts de màrqueting adaptats a la navegació mitjançant la veu.  Amb Amazon Echo, Google Home i Apple Homepod, ja no n’hi haurà prou amb que els continguts de màrqueting estiguin correctament escrits i presentats a la pantalla… també hauran de “sonar” bé quan s’escoltin en veu alta!

 

Per: José Muriel, account director de Canela PR
Font Imatge: androidsis.com