Skip links

La indústria publicitària s’enfronta a un 2019 amb diversos canvis regulatoris

La indústria publicitària ja va tenir un 2018 caracteritzat per la incertesa legal que va generar l’aprovació el passat mes de maig del Reglament Europeu de Protecció de Dades (RGPD). Al principi, diverses veus del sector auguraven una caiguda de la inversió publicitària digital, situació que finalment no ha estat tan dramàtica. Per 2019 també hi ha diversos aspectes legals que preocupen als principals actors de la indústria publicitària.

Un d’ells deriva precisament del RGPD. Serà durant l’any 2019 quan s’espera que l’Agència Espanyola de Protecció de Dades publiqui l’actualització de la Guia sobre l’Ús de les cookies a la llum de les exigències del RGPD i la LOPD sobre aquest tema. L’anterior data de 2013, per la qual cosa, amb la nova normativa en protecció de dades, ha quedat desfasada. També en matèria de protecció de dades està pendent l’aprovació del Reglament d’e-Privacy.

En un altre ordre de coses, les agències publicitàries que operen a Espanya estan preocupades davant la redacció de l’Avantprojecte de Llei sobre determinats serveis digitals, que inclou gravar els serveis de publicitat en línia, els d’intermediació en línia i els de transmissió de dades a aquelles empreses amb un import net de ingressos superot els 750 milions d’euros i l’import total d’ingressos derivats de prestacions de serveis digitals subjectes a l’impost superi els 3 milions d’euros. L’impost afectaria al 3% dels ingressos de les empreses que compleixin aquests requisits. Entre elles estarien, per exemple, WPP, el grup Publicis o Omnicom, entre d’altres.

Finalment, el sector recorda que l’impost conegut com la “Taxa Google” és susceptible de “danyar la competitivitat de les empreses espanyoles i generar situacions no desitjades d’imposició en cascada i doble imposició”.

 

Font: Dircomfidencial