Skip links

Ja és un fet: el canvi d’algorisme dispara els preus de la publicitat a Facebook

Quan Facebook va anunciar que canviava les regles del joc pel que fa a incloure continguts en el seu feed es referia, els primers analistes es van centrar en com això canviaria la situació per a mitjans, marques i empreses. Les pàgines tindrien cada vegada més complicat arribar al feed d’actualitzacions i per tant aconseguir de forma orgànica als seus potencials consumidors/seguidors anava a ser molt més difícil que mai. Les coses s’havien posat complicades per a ells.

Però la veritat és que aquest no era l’únic impacte que el canvi de les condicions tindria en com s’havien de gestionar les coses en el terreny de la comunicació a Facebook. Si les marques i les empreses no podien arribar ja de forma orgànica als seus seguidors, tothom donava per fet que començarien a fer-ho cada vegada més passant per caixa.

A les vuit setmanes que el nou algoritme de Facebook ha estat operatiu, els preus dels anuncis a la xarxa social han crescut. Segons dades d’AdStage, el preu del CPM a Facebok ha pujat en un 122% si es fa una comparació interanual entre les dades de començaments de 2017 i de 2018. Els anunciants estaven pagant al gener, per tant, el doble del que pagaven un any enrere. El creixement al febrer – en comparació amb febrer de 2017- va ser del 77%. La pujada és, a més, la més elevada registrada pels preus de la publicitat a la xarxa social en els últims 14 mesos.

Però les dades no només indiquen això: els anunciants estan pagant més que abans a Facebook per posicionar els seus missatges, però a més ho fan en un entorn en què les impressions són un bé cada vegada més escàs. El nombre d’impressions publicitàries que Facebook va servir al gener va ser menor que el que va fer el gener de l’any passat. Al febrer es va produir una pujada, però aquesta va ser més petita que en els mesos anteriors. Facebook està, per tant, servint menys publicitat (potser un efecte que el canvi d’algorisme està fent que els usuaris passin menys temps a la xarxa social).

Aquestes dades han fet que la publicitat a Facebook estigui en una tendència divergent: els preus pugen per sobre de les impressions publicitàries, com demostra el gràfic de AdStage sobre la matèria. La línia vermella és el preu del CPM i la blava la de les impressions. (de Recode)

Font imatge: blog.hostalia.com – www.puromarketing.com