Skip links

Jornades de Comunicació i Informació a Burgos

La redactora en cap de Diario de Burgos, Belén Delgado, la directora de Hoy per hoy Burgos, de la Cadena Ser, Rosalía Santaolalla, i la responsable de comunicació de l’empresa Asti, Maria Orive, han posat de manifest que, en general, la professió periodística, “no està d’una manera molt diferent que la resta de professions”, i que encara es pateix “la bretxa salarial i el sostre de vidre que afecta totes elles”.

Les tres professionals de la informació van debatre sobre la Veu de les dones en el Periodisme amb motiu de les II Jornades de Comunicació i Informació, organitzades per la Universitat de Burgos. La trobada va comptar, a més, amb la participació de la periodista i integrant de l’executiva de la Associació de la Premsa, Patricia Carro, que va ser l’encarregada de moderar la taula debat, al llarg de la qual les tres ponents van analitzar la situació que viuen les dones dins de la professió periodística i sobre les barreres o ”sostres de vidre” als quals s’enfronten diàriament.

Van parlar sobre com es plantegen en algunes ocasions les informacions en funció del gènere, i que ara són moltes més les dones que estudien periodisme, fins al punt que ara “som més en percentatge en les bases de les redaccions”. No obstant això, “quan es comença a pujar a llocs directius és evident que tot aquest percentatge es redueix i se li dóna la volta”.

Es tracta d’una situació que es dóna també en el món empresarial, on la responsable de comunicació de Asti va assegurar que, segons un informe de l’Associació de Directius de Comunicació (DIRCOM), dins dels llocs de responsables de comunicació amb equips o directors de comunicació, “majoritàriament són homes”, amb aproximadament un 60%, i a més “tenen els sous més elevats”, va afegir. Va explicar a més que “al voltant del 27 per cent dels sous de més de 100.000 euros que pot cobrar un DIRCOM són masculins”, enfront d’un 11% de dones.

Per la seva banda, Delgado ha explicat que dins de la professió periodística, no es troben moltes diferències en quan al tema de la conciliació laboral i familiar respecte a la resta de les professions. En l’àmbit periodístic també passa que quan l’home s’ha de plantejar professió o família “no sorgeix cap tipus de debat”, al contrari que quan se l’hi fa una dona periodista. “Al final, de vegades s’opta o per seguir treballant i no ser mare, o per conciliar-ho cedint part de la jornada de la professió”, una situació que implica a més reducció de salaris, “el que acaba aprofundint aquesta bretxa salarial”, va remarcar.

En aquest aspecte, Santaolalla, de la cadena Ser, va assenyalar que a aquesta situació “tampoc ajuden les institucions ni les entitats, que, per exemple, poden convocar una roda de premsa a les vuit del vespre”, va assenyalar. Una situació que ha afirmat que afecta tant a homes com a dones dins en aquest ofici, però que no obstant això se segueix considerant que “la conciliació de la vida familiar i laboral com una cosa pròpia de les dones”, i això és una cosa que “es té de corregir”, va afirmar.

Finalment, van aconsellar a les futures periodistes que “siguin lluitadores”, ja que el fet que avui en dia s’estiguin dedicant a aquesta professió “és perquè algú al darrere ha lluitat per romandre en aquesta professió”, va concloure Santaolalla.

Per: El Correo de Burgos
Font imatge: ICAL, El Correo de Burgos