Skip links

L’any del periodisme accionable (local)

2019 serà l’any que el públic exigeixi el periodisme en què puguin actuar (i ignorar tota la resta).

El periodisme actiu pot tenir un impacte mesurable en els comportaments de l’audiència. Permet que les persones prenguin millors decisions, com decidir qui votar a les eleccions estatals com adaptar-se a les condicions de trànsit, o fins i tot on menjar per sopar. Més important encara, proporciona més valor per al públic que informació que només és entretinguda o informativa.

No és cap secret que el consumidor mitjà d’informació estigui inundat amb innombrables periodistes i, per ordre de magnitud, inclogui més continguts destinats a captar la seva atenció en els moments en què es troba al telèfon: escoltar els seus podcasts, desplaçar-se per les xarxes socials s’alimenta, s’arriba al correu electrònic i navega per les seves aplicacions preferides.

El 2018 s’estima que es creen 2.5 quintillions de bytes de dades cada dia. (“Quintillió” té sis zeros més que un bilió i és una unitat que normalment es relega a descriure coses com quantes molècules hi ha al cervell humà.) Bàsicament hi ha molta informació. Llavors, què pot fer el consumidor mitjà d’informació amb tot? No gaire. Molta informació no té sentit. Si té sentit, si la informació acostumés a ser divertida. De vegades és informativa.

No és que la informació que sigui entretinguda o informativa sigui dolenta, n’hi ha prou. Els mètodes actuals de distribució de contingut a Facebook i les xarxes socials afavoreixen la distribució massiva per anar a fer viral (i fer més dades), en comptes de la distribució individual al segment de públic que es pugui beneficiar d’aquesta informació.

Els consumidors han de treballar sols, amb molt poca ajuda dels editors i plataformes de mitjans, per separar informació que només és entretinguda o informativa i que trobi la informació que es pugui aplicar en la seva vida quotidiana. Aquesta és la informació més útil, i la informació que guanyarà l’atenció i la lleialtat dels consumidors en el temps.

Dos comportaments importants del consumidor observats el 2018 ens diuen que les necessitats d’informació dels consumidors són cada vegada més locals.

Poso dos exemples nord-americans: En primer lloc, les eleccions de mitja volta d’enguany van tenir la participació més alta des del 1914; el 49,3% de la població elegible per votar ho va fer. En segon lloc, els nord-americans van gastar 3.020 milions de dòlars durant el petit negoci del dissabte després de l’acció de gràcies, on els comerciants es van animar a portar el seu negoci a botigues independents a les seves comunitats de tot el país.
Els números anteriors suggereixen un comportament específic del consumidor que probablement ha existit sempre, però va quedar obsolet per la capacitat d’Internet d’esborrar la geografia. Internet creava i incentivava continguts que podrien ser atractius i atractius per a persones de ciutats, estats i països. Durant tot el temps, la gent es va mantenir activa a les seves comunitats locals, sent afectada i atesa pel seu govern local, empreses locals, serveis locals i entorn local.

I és informació sobre aquestes quatre coses, a nivell local: govern, empreses, serveis i medi ambient, que són universalment responsables dels segments de públic al llarg de la seva vida quotidiana. La pregunta és: podem respondre a aquesta demanda?

El 2019, els editors i les plataformes hauran de prestar més atenció a la distribució d’informació i no a la creació d’informació. No tenim cap de les dades necessàries per informar sobre govern local, empreses, serveis i medi ambient. Però no tenim la capacitat de distribuir amb precisió la informació que tenim a les persones adequades que la necessiten.

Cada individu en el nostre públic pren milers de decisions en el seu dia a dia. Qui pugui enviar cada informació individual que els ajudi a millorar aquestes decisions, podrà guanyar la confiança duradora i empresarial del públic durant els propers anys. I això és feina dels mitjans locals.

Per: InnerSelf.com
Font imatge: innerself.com