Skip links

L’avanç de les fake news genera danys reputacions a institucions i companyies

La III Edició de l’Informe Approaching the Future 2018 ha posat de manifest l’increment de les fake news i com aquest augment amenaça a la reputació corporativa. L’estudi, que incorpora una enquesta realitzada al 60% de les empreses de l’Íbex 35, indica que la caiguda de la confiança en governs, empreses i mitjans de comunicació tradicionals i la popularització de les xarxes socials han creat el caldo de cultiu propici per al ràpid creixement i la difusió de les fake news. Aquestes han augmentat en 2017 1 365%, generant greus danys reputacionals a institucions i companyies espanyoles, generant tal desconcert que el 63% de les persones reconeixen no saber distingir entre les notícies veritables i els rumors o falsedats. A més, l’estudi incideix que un 65% de la ciutadania a escala global rep la informació a través de plataformes de xarxes socials, motors de cerca o apps de notícies, i la confiança en els mitjans de comunicació tradicionals ha baixat el 64% al 22% . És a dir, hi ha un entorn en què la reputació de les institucions s’ha convertit en un intangible complex de gestionar.

A més, l’estudi (elaborat per Canvas Estratègies Sostenibles i Corporate Excellence Centre for Reputació Leadership) recull que la tendència que cobra més força en la gestió dels intangibles és la digitalització. En una escala d’1 a 10 la digitalització va obtenir un 9 de puntuació. Segons Àngel Alloza, CEO de Corporate Excellence “la importància que els professionals atorguen a la transformació digital demostra que les companyies són conscients de la revolució silenciosa que estan impulsant els intangibles i de la urgent necessitat de dotar-se de sistemes d’intel·ligència, monitorització i mesurament per prendre millors decisions, respondre a les expectatives i demandes dels seus grups d’interès i gestionar de forma integrada la reputació, la marca i la comunicació per garantir la consistència corporativa i, en conseqüència, assolir l’excel·lència empresarial”.

Segons reflecteixen els resultats de l’estudi, també cobra importància per a les empreses espanyoles el repte de la transparència (8,7), la gestió de la reputació en temps de desconfiança (8,5), el desafiant context de la postveritat (8,5) i les creixents expectatives sobre el lideratge social de les empreses (8,5). Pel que fa a la reputació, se sap que està en perill pels ciberatacs; de fet, l’estudi indica que les companyies espanyoles han hagut de parar les seves operacions al voltant de 17 hores de mitjana a l’any com a conseqüència d’aquests ciberatacs.

Els lectors d’El Butlletí poden accedir gratuïtament a l’estudi Approaching the Future 2018 CLICANT AQUÍ

 

Per: AEC
Font Imatge: blog.corporateexcellence.org