Skip links

L’IPI porta a Catalunya la prevenció a l’assetjament de periodistes a les xarxes

OnTheLine és la iniciativa de mitjans digitals de la International Press Institute (IPI) i pretén exposar i contrarestar una sèrie d’amenaces contra la llibertat de premsa i la lliure expressió en l’àmbit digital, per exemple, a través de Twitter, Facebook, correu electrònic, etc., incloent: Amenaces de violència, incloses amenaces de mort o altres danys; comportament abusiu, incloent assetjament sexual o d’altre tipus, ciberestalvi, campanyes de difamació, publicació de material difamatori o fals, o una altra conducta similar; intromissió tècnica, incloent-hi l’ús de programari maliciós o altres mitjans per atacar el contingut publicat o la possibilitat d’accedir-hi; les amenaces legals impròpies, incloses les amenaces d’accions criminals o civils, o peticions de retirada indeguda, etc.

Per desenvolupar el projecte, al llarg de l’any l’IPI realitzarà diverses entrevistes en profunditat a mitjans i periodistes de sis estats europeus: Espanya, Finlàndia, Regne Unit, Polònia, Alemanya i Països Baixos. L’Estat espanyol és el primer que visita l’IPI, on té com a col·laboradora la Plataforma en Defensa de la Llibertat d’Informació. Entre d’altres, mantindrà trobades amb mitjans com Catalunya Ràdio, Cadena SER, Grupo Godó, eldiario.es, Público o El Español, i recollirà el testimoni de periodistes com Mònica Terribas, Pepa Bueno, Ana Pastor o Lara Sicar, entre d’altres. Ll’IPI organitzarà sessions de focus group amb dones periodistes i professionals independents per recopilar dades addicionals sobre els mecanismes adoptats o la manca d’aquests.

Entre altres qüestions, l’entitat analitzarà quines mesures es poden prendre per dissuadir els possibles assetjadors de participar en els fòrums de comentaris dels mitjans digitals o quins passos s’han de fer per fer front a l’abús en xarxes socials. Les dades recollides s’utilitzaran per donar suport als esforços de promoció global de l’IPI per promoure la seguretat dels periodistes en línia i els marcs reguladors progressius que garanteixen la lliure expressió en línia.

Finalment, amb les millores proposades, l’International Press Institute crearà una plataforma de recursos on compartirà les solucions més eficaces perquè puguin ser adoptades per mitjans i professionals de la informació.

El Butlletí us ofereix una més amplia informació sobre Ontheline, la iniciativa de l’International Press Institute per a la llibertat mediàtica en línia. CLICAR AQUÍ.

 

Per: Àmbit d’Estratègia i Comunicació-Mediàtic