Skip links

Manual per a practicar el periodisme mòbil

El periodisme mòbil és una forma de narració digital on el dispositiu principal utilitzat per crear i editar imatges, àudio i vídeo és un telèfon intel·ligent. Molts periodistes mòbils construeixen altres dispositius portàtils com els ordinadors portàtils en el seu flux de treball, però els telèfons intel·ligents són el cor del periodisme mòbil, i cada cop s’utilitzen periodistes per a notícies i podcasts de ràdio i vídeo per a notícies i documentals de televisió, així com també vídeos per a plataformes socials.

A  dia d’avui definició àmpliament acceptada és: “Un nou flux de treball per explicar històries de mitjans on els periodistes són entrenats i equipats per ser completament mòbil i totalment autònoma”. Potser més que qualsevol altre dispositiu, un telèfon intel·ligent afavoreix la creativitat multiplataforma i la innovació digital. La petita grandària del dispositiu permet tirs i angles que són impossibles en una càmera de televisió convencional.

Les fotos, els vídeos, l’àudio i els gràfics també es poden crear i editar ràpidament al telèfon i pujar-los a diverses plataformes i servidors directament des del dispositiu. I, per descomptat, és un telèfon, per poder alinear entrevistes, registres i respondre ràpidament al vostre públic a través de comentaris i aplicacions de xat. Una vegada que entengui i adopti aquesta mentalitat, realment pot utilitzar el telèfon com a estudi de producció a la butxaca.

A la Xarxa trobarem el Mobile Journalism Manual, la guia de periodistes i redaccions, que han elaborat un manual produït durant un intens hackathon de cinc dies a Chiang Mai, Tailàndia al febrer de 2018. Quinze periodistes d’Àsia, Austràlia i Europa es van unir per fusionar els seus coneixements sobre els diferents camps del periodisme mòbil. Des de la planificació d’una història, fins a equips essencials per a l’informe de mòbils, consells sobre les millors aplicacions, fluxos de treball ideals o sobre com editar després del rodatge i on es pot compartir el vídeo.

Us oferim aquest manual de periodisme digital, només cal CLICAR AQUÍ.  Si voleu conèixer més sobre aquest manual –que inclou tutorials per aprendre de manera progressiva com aconseguir els millors resultats periodístics amb el telèfon intel·ligent- podeu fer un tast en vídeo de la seva producció AQUÍ

 

Per: Àmbit d’Estratègia i Comunicació-Mediàtic
Font Imatge: mojo-manual.org