Skip links

El mercat publicitari espanyol creixerà moderadament el 2018 i 2019

Després de diversos anys de creixement feble, la inversió publicitària espanyola continua la seva tendència a l’alça a un ritme moderat. De fet, les previsions presentades per Dentsu Aegis Network apunten que 2018 serà positiu tant a nivell mundial com per al mercat espanyol. El creixement passarà del 3,2% registrat el 2017 a un 3,9% el 2018, arribant a un nivell d’inversió total de 589.500 milions de dòlars a nivell mundial. Per regions, Àsia Pacífic i Amèrica del Nord lideren el creixement, contribuint un 41% i un 32% a l’alça global. Europa Occidental representa el 13%, Llatinoamèrica el 8% i Europa de l’Est el 5%. Mentre a Espanya el creixement de la inversió està descendint gradualment (del 2,3% marcat el 2017 es passarà al 1,2% el 2019), a nivell global es passarà d’un 3,3% (2017) a un 3,8 % (2019). En definitiva, com analitza Jerry Bühlmann, CEO de Dentsu Aegis Network, aquestes dades “constitueixen una modesta però encoratjadora font d’optimisme”.

En el cas concret d’Espanya, la previsió de Dentsu Aegis Network és que la inversió publicitària creixi un 1,5% el 2018 i un 1,2% el 2019 gràcies, entre altres coses, a la millora de les previsions de conjuntura econòmica domèstica per part de l’FMI i el govern ja que en 2019 les eleccions generals i autonòmiques previstes tindran un impacte moderat fonamentalment en canals exteriors i premsa impresa. En el cas de la indústria automobilística, les previsions apunten que es destinaran 521 milions d’euros a publicitat, un 3,1% més que l’any passat, si bé l’increment de les matriculacions es van elevar un 7,7%, signe de certa prudència pel que fa a retorn d’inversió i creixement econòmic. A continuació, hi ha els sectors retail i financer, que gastaran 478 i 412 milions d’euros,

Segments de mitjans

En televisió, després d’una caiguda del 0,7% l’any passat, la publicitat s’eleva un 1,2% i continua sent el canal més important del mix publicitari a escala global amb un 35,5% de la inversió total. L’oferta comercial seguirà concentrada els dos grups que aglutinen que el 85% del volum de mercat, Mediaset i A3Advertising. Els anunciants estan transvasant les seves inversions dels canals de difusió en obert a les plataformes de pagament, que han incrementat la seva penetració en les llars espanyoles un 36%, tot i el descens del consum de televisió i en reduir aquest l’impacte de les campanyes, es està compensant amb més publicitat en vídeos en línia.

En mitjans digitals, vídeo online serà el segment de major creixement. Social tindrà una penetració molt intensa i després Facebook, Instagram ocuparà la segona posició amb inversions publicitàries que creixen un 31%. En línies generals, la publicitat digital creixerà un 12,6% el 2018 i arribarà així la major porció de la inversió en qualsevol canal amb un 38,5%, fins arribar als 230.900 milions de dòlars, sobretot impulsat per la inversió en vídeos en línia (24,6%) i xarxes socials (21,6%), tot i que les cerques de pagament continuen representant la major partida dins del segment digital amb un 36%.

Pel que fa a la premsa impresa, els mitjans reduiran la inversió un 0,5% el 2018 i un 0,4% l’any que ve. Les capçaleres estatals pateixen una mica més que les regionals i locals i les grans publicacions tracten de monetitzar el transvasament del consum de premsa cap a l’entorn digital i diaris i revistes es deixaran aquest any un 7,5% i un 6,5%, respectivament.

Pel que fa a la ràdio, la concentració de la inversió en grups estatals i la saturació en els horaris de màxima audiència està elevant els preus, en detriment de les estacions locals. Mentre que en exterior, el digital guanya rellevància encara que només aconsegueix captar el 9% de la inversió en el segment.

Trobareu més informació en aquest link.

 

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia i Comunicació
Font Imatge: marketingnews.es, expansion.mx