Skip links

Micklethwait (Bloomberg): “El futur de les novetats serà més digital, personalitzat, automatitzat i pagat”

Com funcionen la personalització i l’automatització en el treball de les redaccions? Quin és el seu impacte esperat en la democràcia i el públic? Quin model de negoci demostrarà ser sostenible per a les organitzacions de notícies? El redactor en cap de Bloomberg, John Micklethwait, va respondre a les preguntes sobre com es farà el futur de les notícies i com Bloomberg ja ho està tractant.

Els proveïdors de notícies estan millorant per orientar les persones. Veu un futur en què les redaccions dels mitjans ja no estaran escrivint per a un públic en massa, sinó atenent a un públic fragmentat a un nivell individual?
Crec que el lliurament de notícies serà encara més orientat. Però encara considero que el primer treball d’una redacció és reflectir el món tal com ho veiem a partir dels nostres informes, en comptes d’adaptar els informes a l’audiència. El nostre enfocament implica introduir lectors a temes i històries que encara no saben que hi estan interessats. Sí, els consumidors podran establir els seus propis paràmetres: donar-me totes les novetats sobre x o y. Però crec que encara volen saber el que pensem que és important.

Quins són els efectes de la personalització de les notícies sobre democràcia? Com es resol la contradicció entre les notícies personalitzades i l’efecte de la bombolla del filtre, tal com ho defineix Eli Pariser?
Em preocupa que es creïn càmeres de ressò on els consumidors només reben notícies amb un gir polític determinat. I Pariser té raó per preocupar-se per la naturalesa que els motors de cerca et donen el que vols. Però ara hi ha una més gran varietat de notícies que mai. No tothom a Nova York està d’acord amb, per exemple, notícies de Fox, però sí molts americans conservadors. Aquest és un terç del país, i no van tenir aquesta opció fins fa relativament poc temps. La gran notícia sol saltar per tot tipus de barreres polítiques. Hi ha un repte per a tots els editors: necessitem mantenir una part de la serenitat de la impressió i atraure els lectors de les seves cambres de repetició.

Es pot crear un model empresarial reeixit entorn de la personalització?
És interessant. Tots vam pensar que la personalització seria una de les parts definitòries de l’èxit en el comerç de notícies, però encara no ha passat d’aquesta manera. La gent encara valora la serenitat de les notícies. Encara tenen un paquet general. Però crec que podem personalitzar, sobretot amb els butlletins: és útil saber què estan fent les vostres poblacions, quin és el clima a la ciutat on viu i el rendiment del vostre equip de futbol. La personalització passa pel model local.

Bloomberg esmenta que un article és “automatitzat / basat en algorisme” o considera que és transparent per a l’usuari o que no li importa?
La transparència és essencial i, sens dubte, els nostres lectors es preocupen. Totes les històries que es produeixen utilitzant la nostra tecnologia de notícies automàtica tenen un byline (“By Bloomberg Automation”) o una línia d’etiquetes (“amb ajuda de Bloomberg Automation”). També oferim una adreça de correu electrònic per rebre comentaris i preguntes immediates.

L’augment dels continguts automatitzats suposa una càrrega per a la democràcia si no només està relacionada amb notícies financeres o esportives? En altres termes, creieu que les redaccions purament automàtiques qüestionaran les redaccions clàssiques en el futur, ja que serà una forma més barata de rebre notícies?
No crec que mai hi hagi una sala de redacció purament automatitzada. Cal que els periodistes i editors prenguin decisions. Els guanys més importants que hem vist fins ara provenen d’ordinadors i humans que treballen junts. La inversió en automatització i tecnologia ens dóna un avantatge en què podem identificar més ràpidament el “què” d’una història: un moviment sobtat d’existències, o ressaltar ingressos claus o informació econòmica, que permet als nostres periodistes centrar-se a afegir valor al respondre “Per què” d’un esdeveniment. Així doncs, en comptes d’un reemplaçament, és un complement a la futura sala de premsa.

Vostè diu que hi ha grans forats en el periodisme local. Com poden automatitzar, personalitzar o altres desenvolupaments tecnològics reforçar la informació local? En altres termes, la innovació informativa és un privilegi de les grans organitzacions de mitjans de comunicació?
Crec que el problema de la democràcia en termes de periodisme local té a veure amb el model de negoci, no la tecnologia per se. Els diaris locals, que es basen en la publicitat, no tenen recursos per comprometre’s amb el periodisme d’investigació. La democràcia no mor en la foscor d’una gran ciutat. Hi ha molts punts de venda que busquen agressivament notícies nacionals. Però a nivell local, els polítics són menys propensos a ser investigats, ara com ara.

La nova tecnologia està ajudant a les redaccions, grans i petites. El programari de codi obert i l’ús de llenguatges de programació com Python i R són en realitat lliures. Els periodistes locals també poden utilitzar eines de periodisme de dades. No cal que sigui un Bloomberg o The New York Times per fer-ho.

Fa uns mesos, vostè va dir que “la notícia és una indústria en transició, no en declivi”. Esteu avui en la mateixa línia? Quins són els riscos i les oportunitats que enfronta la indústria de notícies el 2019?
Sóc optimista sobre el futur de les notícies. Es reemergeix com una mica més digital, més personalitzat, més automatitzat, més pagat i (eventualment) menys fals. En molts sentits, la història es repeteix, amb la principal sorpresa de la supervivència de tantes organitzacions de notícies establertes. Tot i que han de treballar més per mantenir el seu públic, la bona notícia és que el periodisme de qualitat està tornant. El periodisme seriós encara té importància i té el poder de canviar de vida. En definitiva, el gran guanyador és el consumidor.

Per: Xarxa Global d’Editors
Font imatge: talkingbiznews