Skip links

Els mitjans audiovisuals públics espanyols, entre els de menor cost d’Europa

Els serveis audiovisuals públics d’Espanya, estatals i autonòmics, se situen en els llocs capdavanters a Europa en termes d’eficiència. El conjunt de la radiotelevisió pública espanyola està notablement per sota de la mitjana europea en cost per habitant, llar, PIB i poder adquisitiu (PPA), i no obstant això manté uns nivells elevats de productivitat i qualitat al seu servei. Aquesta és una de les principals conclusions que es desprenen de l’estudi “Situació actual i tendències de la radiotelevisió pública a Europa “, liderat per la Universitat de Santiago de Compostel·la, en col·laboració amb les Universitats de Barcelona,​Navarra, Castella-la Manxa (Conca), Balears, Andalusia (Màlaga), el País Basc, Vigo i la Corunya.

Segons aquest estudi, la radiotelevisió pública a Espanya ha experimentat la major reducció pressupostària en els darrers 5 anys (-35,2%). En el mercat europeu de la comunicació genera 7 milions de llocs de treball i representa un 9,5% del PIB de la UE. La productivitat per empleat més alta correspon als sectors de telecomunicacions i radiodifusió. A més, els informatius de les Televisions Públiques Autonòmiques a Espanya són una referència informativa per als ciutadans, liderant el seu àmbit d’emissió, per davant de les cadenes estatals, amb un 15,4% de share.

L’estudi, amb una doble perspectiva estatal i autonòmica, revisa el servei audiovisual públic a Espanya, aprofundeix en els diferents models europeus i realitza una anàlisi particular dels dos més semblants al del nostre país, Alemanya i Bèlgica, on la radiotelevisió pública regional de proximitat també té una funció i presència molt importants. Les seves estructures i sistema de finançament es comparen al model de les radiotelevisions autonòmiques associades a FORTA.

Us oferim el document complet “Situación actual y tendencias de la radiotelevisión pública en Europa”, de 352 pàgines. Només cal CLICAR AQUÍ (i posar aquí el PDF) (

Per: Mediàtic/Àmbit d’Estratègia
Font imatge: Panorama Audiovisual