Skip links

Mitjans i editors es donen compte que algunes xarxes socials són els seus pitjors aliats

Qui hagi treballat en mitjans de comunicació online en els últims anys, s’haurà vist en aquesta situació en més d’una ocasió. Tant si el mitjà era un d’aquests grans amb equips destinats i dedicats simplement a gestionar les xarxes socials i a fer-les créixer, com si era un mitjà molt més petit i local en el qual el treball de gestió de xarxes socials queia moltes vegades en mans de la mateixa redacció, en tots els casos algú en algun moment l’hauria pressionat per aconseguir créixer en Facebook.

Facebook era una mena d’El Dorado. Era el terreny en el qual els internautes estaven descobrint les notícies, assenyalaven els experts i assenyalaven qui estaven pressionant en això, i era, per tant, on calia créixer. Calia augmentar la massa de seguidors i calia actualitzar de forma recurrent en la pàgina, perquè la pàgina era el que servia per arribar als potencials lectors.

Però, ara, les coses han canviat i Facebook ha deixat de ser l’espai daurat, la mina de lectors i l’element clau per aconseguir trànsit. Els canvis que la xarxa social ha fet en les regles del joc i els ajustos que ha realitzat en el seu algoritme han fet de tenir a la xarxa social en un element clau per aconseguir trànsit ja no ho sigui tant. Facebook ja no és una mina brutal de visitants i, per tant, els mitjans han canviat de pati de jocs i s’han ajustat a una nova situació. De fet, Facebook ja s’ha eclipsat com a font principal de visitants.

I no només això: els mitjans comencen també a estar cada vegada més farts de com les batzegades que els grans gegants tecnològics realitzen afecten a les seves xifres de trànsit i als seus dades. Per això, volen reprendre el control. El que volen és que els internautes vagin directament al seu web i no que passin per diferents intermediaris per arribar-hi. Volen acabar amb el peatge a Google o a Facebook i establir-se com punt directe de visita. Les seves intencions són aquestes i, com apunten en una anàlisi de Digiday, això és ja el que està passant. Els números ho mostren. Els mitjans estan veient un increment en el trànsit directe.

 

Cau el trànsit de referència, puja el trànsit directe.- Les conclusions de Digiday es basen en les estadístiques elaborades per Chartbeat a partir de dades de trànsit a mig des de l’octubre. Des d’aleshores, les pàgines vistes aconseguides gràcies al trànsit de referència via Facebook han anat caient, mentre que el trànsit directe assolit pels mitjans ha anat pujant de forma estable i continuada.

De forma paral·lela i en el terreny mòbil també ha pujat el trànsit via cerques a Google, que avançava a finals d’estiu de 2017 al trànsit via referència a Facebook. En el terreny mòbil, Google és la principal font de trànsit.

El per què el trànsit generat per Facebook ha caigut està clar. Facebook ha anat donant cada vegada menys pes en el feed a les pàgines i als seus continguts. Si al principi els mitjans semblaven més al marge d’aquests canvis, ara però són els grans protagonistes dels mateixos, ja que els últims ajustos de l’algoritme que Facebook anunciava (realitzats a principis d’any) tenien com a objectiu principal als mitjans. Facebook ha perdut força com a font de trànsit i ho ha fet d’una manera bastant lògic.

 

Per què creixen aquests mitjans.- No obstant això, què és el que ha fet que creixi el trànsit directe? Com han aconseguit els mitjans recuperar els lectors i posicionar d’una manera directa davant seu? Les dades de l’estadística no permeten arribar a conclusions concretes sobre això, encara que els responsables de la mateixa especulen que potser els mitjans tenen una base de seguidors molt més fidel de la que es pensava.

És a dir, s’havia donat per fet que es llegien les notícies que es rebia, més que un mitjà concret però, potser, els mitjans són capaços de crear més grup del que es pensava. I, d’altra banda, potser els mitjans s’estiguin beneficiant del creixement dels mòbils i del seu ús per part dels consumidors.

Alguns mitjans han aconseguit trobar explicacions específiques que apunten per què en els seus casos concrets va créixer el trànsit. Molts d’ells han aconseguit créixer canviant el nombre d’articles que es poden trobar a la seva pàgina d’inici, altres ho van fer gràcies a l’ús de newsletters especialitzades i altres apostant per notícies més en profunditat.

Per als mitjans, assentar-se en bones xifres de trànsit directe és molt important. Els dóna molta més llibertat i els fa menys febles als moviments dels diferents jugadors de la indústria ia més els ajuda a crear una marca molt més sòlida. Alhora, obre portes a ser capaços de controlar de forma directa la informació sobre els consumidors o accedir a molts més dades sobre ells.

 

Per: Puro Marketing
Font Imatge: digiday.com,  elmundo.com