
Només el Parlament i el Consell de la UE poden frenar que Internet canviï
La trilogia de la Unió Europea, format pel Parlament Europeu, el Consell Europeu i la Comissió Europea va aconseguir el passat dia 13 un acord per tirar endavant la directiva sobre la reforma de la llei de Drets d’Autor, la aplicació de la qual pot modificar Internet tal com l’hem conegut fins ara.
L’article 13 segueix viu i torna amb més duresa: França i Alemanya acorden reimpulsar la directiva de copyright. Malgrat que no hi ha gaire temps per a la qual votació al Parlament Europeu, que es divolverá de cara a les eleccions europees de maig, finalment sí va poder dur-se a terme.
L’ acord francoalemany ha suposat un empitjorament de la situació per als opositors a la directiva de Copyright, ja que si abans només les grans companyies haurien d’aplicar els polèmics filtres de pujada als quals s’oposen els creadors de contingut i plataformes com YouTube, ara totes les plataformes hauran de aplicar-les, excepte aquelles que compleixin alhora aquestes condicions: Tenir menys de 5 milions d’usuaris únics mensuals; facturar menys de 10 milions d’euros anualment; haver operat des de fa menys de tres anys.
Com es pot deduir, és possible complir amb alguna de les tres, però resultarà extremadament complicat fer-ho amb totes les condicions a totes les empreses amb ànim de lucre. Així, plataformes menors hauran de passar pels mateixos tràmits que altres com YouTube a l’hora de tractar els continguts.
L’article 11, el cànon AEDE espanyol que va portar al tancament de Google News, s’aplicaria de forma molt semblant a Europa, fet davant el qual Google ja ha alertat, tant pel possible tancament de l’apartat de notícies del cercador com pels canvis que caldria fer als resultats de cerca. Recollir titulars que sobrepassin el que la UE considera “extractes o fragments molt curts” requerirà comptar amb autorització explícita, i el mateix passarà amb les imatges.
Per: Genbeta
Font imatge: Genbeta