Skip links

Noves eines de Google ajudaran als periodistes a generar ingressos, optimitzar el seu treball i incrementar la seguretat

Conscient dels reptes que enfronta el periodisme a nivell mundial, Google treballa en desenvolupar eines que ajudin els periodistes a impulsar i facilitar la seva tasca. “És un moment únic per al periodisme a tot el món i nosaltres sabem que Google és part de la resposta per poder redreçar els problemes que el periodisme s’enfronta avui”, va dir Marc Túlio Pires, Google News Lab Lead, durant el 11è Col·loqui Iberoamericà de Periodisme Digital.

El Col·loqui es va dur a terme en el context del 19è Simposi Internacional de Periodisme Online (ISOJ, per les sigles en anglès), patrocinat en part per Google. Pires va presentar les novetats derivades de Google News Initiative, aliança del gegant tecnològic amb mitjans de comunicació de tot el món, que té per objectiu donar suport al periodisme d’alta qualitat a través de tecnologia i innovació.

El 20 de març, Google va anunciar un compromís financer per 300 milions de dòlars per a Google News Initiative, que seran dedicats a projectes organitzats en tres apartats: elevar el periodisme de qualitat, incrementar els ingressos digitals i l’aplicació de la tecnologia al servei del periodisme, va dir Pires.

Una de les innovacions presentades va ser Subscribe with Google, una eina amb la qual els usuaris podran subscriure’s a un diari o lloc digital amb el mateix compte de Google. Amb això, s’espera reduir la resistència d’un usuari a pagar per accedir a un portal de notícies, ja que estaria fent-ho amb el compte bancari que ja té donada d’alta a Google.

“Qualsevol organització de mitjans pot usar aquest producte per disminuir dramàticament la fricció de subscripció al seu lloc”, va dir Pires. “Pensem en com els mitjans podien descobrir nous usuaris, convertir-los en subscriptors, però no només convertir-los, sinó també retenir-los”.

Google News Initiative també contempla lliurar a organitzacions de notícies fins 200 mil comptes gratuïts de G Suite, que és el paquet d’eines d’emmagatzematge i suport per al treball professional de Google.

A l’àrea d’Analytics, Pires va presentar Consumer Insight, que inclou l’eina propensity to Subscribe signal, la qual permet analitzar a través d’un mètode de machine learning el flux dels usuaris en determinat lloc, i així identificar quins d’ells tenen més propensió a subscriure. Amb això, el mitjà de notícies pot realitzar campanyes que apuntin directament a atreure a aquests usuaris.

“El diari St. Louis Dispatch ha començat a fer servir el Consumer Insights i les noves subscripcions digitals es van triplicar”, va dir Pires. “Estem fent servir intel·ligència artificial per intentar identificar la propensió de cada usuari per subscriure i millorar cada vegada més la forma d’oferir el producte”.

Un altre resultat de l’ús d’intel·ligència artificial és “Documenting Hate“, un projecte de Google News Lab amb ProPublica i altres organitzacions que fa servir l’eina Cloud Natural Language API per identificar en Google News notícies relacionades amb crims d’odi, i amb això crear una base de dades que pugui servir per a investigacions periodístiques.

Igualment, Perspective API és una nova eina que permet identificar comentaris tòxics en els llocs de notícies, per facilitar el maneig d’aquests fòrums que en els que comunament la gent aprofita l’anonimat per escriure contingut ofensiu.

Entre les novetats de Google que estan en desenvolupament, la que va causar aplaudiments entre els assistents del Col·loqui va ser el Google Cloud Voice API, una eina de transcripció d’entrevistes per reporters, que promet reduir fins a un 80 per cent el temps de transcripció d’un àudio. Estarà disponible també en espanyol i portuguès, va dir Pires.

Els mitjans interessats en periodisme de dades podran beneficiar-se de Flourish, ja que Google proporcionarà gratuïtament aquesta eina a periodistes, de manera que sigui més fàcil per a qualsevol redacció, sense importar la seva capacitat financera, crear visualitzacions de dades d’alta qualitat.

En termes de seguretat digital, una plataforma útil és Project Shield, que fa servir la infraestructura de seguretat de Google per protegir els mitjans digitals d’atacs cibernètics DDoS. “És un projecte gratuït que fa servir tot el sistema de defensa de Google per protegir el teu lloc”, va explicar Pires. “Perquè algú pugui tirar teu lloc, hauria de tombar primer a Google, llavors [Project Shield] ho fa molt difícil”.

Finalment, Pires va anunciar Outline, una aplicació que permetrà als periodistes crear les seves pròpies xarxes privades VPN (very private networks), que protegeixen els llocs amb una poderosa encriptació i asseguren la privacitat de les comunicacions.

 

Per: Knight Center
Font imatge: techcrunch.com