Skip links

Pepe Cerezo: Subscripcions, “the new black”. Els models de pagament emergents

Els mitjans continuen en la seva inexcusable recerca d’un model de negoci digital basat en ingressos directes dels seus usuaris, que serveixi com a alternativa a l’actual ecosistema publicitari en línia que s’ha demostrat insuficient per a la seva viabilitat en el futur. A ningú se li escapa la permanent transformació a la qual estan sotmesos els mitjans com a conseqüència dels ràpids canvis que s’estan produint en aquest àmbit.

La caiguda de la publicitat tradicional dels mitjans no s’ha vist compensada pel creixement de la publicitat digital, llastada, aquesta última, pel poder de les plataformes tecnològiques. Això explica que els mitjans es vegin obligats a buscar nous models d’ingressos. I encara que la publicitat digital segueix creixent, com en el cas d’Espanya, malgrat les seves grans audiències, tot just aconsegueixen generar un 20% dels ingressos a causa de la situació de domini que gaudeixen les plataformes.

A mesura que els mitjans van adquirint un major coneixement sobre els interessos de les seves audiències i les propostes tecnològiques es sofistiquen -inclosa la irrupció de la Intel·ligència artificial-, les companyies tenen més possibilitats de trobar el model idoni en funció dels seus mercats i els seus pròpies característiques. I és que, enfront del que podria pensar-se fa tot just un parell d’anys, els models de subscripció abasten una gran diversitat de modalitats: des dels murs durs als porosos o metered.

Les últimes tendències, aquelles que estan explorant els grups més innovadors gràcies a solucions tecnològiques d’última generació, provenen de la hibridació de models com el freemium i metered i, sobretot, els denominats metered dinàmics o algorítmics, com el posat en marxa per The Wall Street Journal o SVD que permeten oferir solucions personalitzades de pagament per a cada tipus d’usuari.

Durant els dos últims anys s’han succeït estudis destinats a analitzar la situació dels models de negoci en els mitjans. Les conclusions, de pràcticament la totalitat dels mateixos, apunten en la mateixa direcció: el futur del sector passa per impulsar els models de monetització directa sense canibalitzar els ingressos publicitaris. Generalment, l’aproximació estratègica al pagament s’ha fet de forma binària: pagament enfront de publicitat, murs durs vs metered, quan el que observem és que les subscripcions requereixen una visió multidimensional. En l’actual panorama, en què els mitjans aposten per una viabilitat econòmica basada en la diversificació i hibridació de models, les subscripcions no es poden entendre de forma aïllada sinó com una peça més de l’ecosistema. I encara que ens centrarem en les digitals,

És tal la dimensió i els temes a tractar relatius al món de les subscripcions que s’ha decidit dividir en dues parts el dossier. La primera part serveix per entendre l’actual panorama i les principals claus dels diferents models de subscripció. En una segona s’abordarà la part operacional i de processos, així com l’impacte en les organitzacions.

NOTA: El Butlletí ofereix al seus lectors accedir a l’informe Subscripcions, “the new black”. Els models de pagament emergents, primera part. CLIQUEU AQUÍ 

 

Font: ADEPA
Per Evoca Media