Skip links

El periodisme local hauria de tenir suport amb fons públics, segons un informe encarregat per Theresa May

Molts diaris locals de tot el món estan patint fora mida dia rere dia per poder subsistir en una situació de prolongada crisi, en no tenir el múscul financer necessari per a fer front a despeses comunes i no poder accedir a la tecnologia necessària, ni aconseguir el volum de impressions adequat per poder obtenir ingressos per publicitat de certa rellevància ni poder cobrar encara pels continguts, almenys a una escala sostenible. Als Estats Units, des de fa mesos es qualifica ja de “creixent desert” el panorama dels mitjans locals.

Un estudi encarregat per la primera ministra britànica, Theresa May, per intentar esbrinar com salvaguardar el futur del periodisme de proximitat i de qualitat al Regne Unit, conclou que el periodisme local hauria de tenir el suport de fons públics, però a través d’un organisme independent. Segons l’estudi, molts diaris locals que han aconseguit sobreviure i que són vitals per a una democràcia funcional són propietat d’editors carregats de deutes que han hagut de retallar inversions i han acomiadat centenars de periodistes en un esforç per mantenir els marges de guanys o no incórrer en pèrdues que els aboquin al tancament i obliguin a més acomiadaments, però que la situació pot seguir agreujant-se.

L’informe conclou que no hi ha una manera clara de proporcionar rendibilitat al periodisme local, ja que en comparació amb els mitjans nacionals atraeun, l+ogicament, un número molt inferior de clics. A més, les històries que la gent vol llegir no sempre són les que haurien de llegir per garantir que una democràcia pugui responsabilitzar adequadament als seus servidors públics, diu el text. Però per no minar encara més la confiança en els mitjans, la distribució d’aquests fons no hauria d’estar en mans del govern, sinó d’organismes independents. Concretament, proposa crear un institut per a notícies d’interès públic, que podria distribuir fons tant del govern com d’altres fonts, que inclourien també aportacions de Google i Facebook al periodisme de proximitat.

Per: The Guardian