Skip links

El periodisme de qualitat, clau en l’informe sobre fake news de la CE

L’informe conté una sèrie de recomanacions que passen per la necessitat de substituir la paraula “fake news” per desinformació, posar èmfasi en la llibertat d’expressió i apostar decididament pel periodisme de qualitat.

La Comissió Europea ha fet públic l’informe elaborat pel grup d’experts d’alt nivell sobre “fake news” per defensar el periodisme de qualitat. Sota el nom “Un enfocament multidisciplinari a la desinformació” apareixen un seguit de recomanacions que el grup considera primordials per abordar el fenomen, començant per la pròpia denominació. Els experts recomanen deixar d’usar “fake news” i substituir-lo per “desinformació”, ja que en aquest segon terme caben les notícies que, tot i no ser falses, combinen fets reals amb ficció. A més, recorden, la desinformació engloba aspectes com engany, inexactitud, falsedat… Adjectius que, aplicats a la informació, posen en perill els valors democràtics.

Els experts també incideixen en la necessitat de “finançar el periodisme de qualitat”. En aquest sentit, es proposen mesures com bonificacions fiscals o ajudes per a la innovació en periodisme que “premiïn” el periodisme de rigor. Aquestes mesures consideren tindrien un major impacte que el de crear una llista “negra” de mitjans poc fiables, cosa que podria atemptar contra el “pluralisme informatiu”.

Sobre legislació, els experts aposten per la “autoregulació”. D’aquesta idea, neix un codi de conducta amb 10 principis que ja compta amb el suport de Twitter, Facebook o Google. A aquestes empreses tecnològiques, el grup d’experts els demana “transparència en els seus algoritmes” i en la forma en què presenten les notícies als seus usuaris. L’objectiu seria trobar fórmules per millorar la visibilitat de les notícies fiables.

News Media Europe ha estat un dels 39 participants d’aquest grup d’experts que reuneix acadèmics, periodistes, societat civil i organitzacions de verificació de notícies, plataformes, organismes de radiodifusió i mitjans d’informació.

La comissària d’Economia Digital, Mariya Gabriel, ha anunciat que el 25 d’abril presentarà les seves propostes finals inspirades en l’esmentat informe que els lectors d’El Butlletí es poden descarregar gratuïtament CLICANT AQUÍ.

 

Per News Media Europe
Font imatge: maldita.es